Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността - усещането, че

...
Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността - усещането, че
Коментари Харесай

СЗО: Транссексуалността не трябва да се приема за умствено заболяване

Световната здравна организация (СЗО) смята, че транссексуалността - чувството, че принадлежиш към другия пол, не би трябвало повече да се приема за умствено заболяване, заяви Агенция Франс Прес.

Това излиза наяве от 11-ата Международната подредба на заболяванията, която би трябвало да бъде утвърдена от членуващите в организацията страни през 2019 година

Новата версия на Международната подредба на заболяванията, оповестена от СЗО тази седмица, ще бъде показана на Световната здравна асамблея през май 2019 година в Женева, с цел да бъде призната от страните-членове и да влезе в действие от 1 януари 2022 година В нея има нови глави, от които една е за половото здраве. Там е вписано "несъответствие на пола ", или транссексуалност, класифицирана до момента измежду умствените болести.

Един от "много огромните проблеми " е, че "свързването на транссексуалността с умствените заболявания е стигматизиращо ", изясни Лале Саи, която управлява дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.

СЗО чака новата подредба на транссексуалността да "намали стигматизирането, а това може да способства за по-добро приемане на тези хора от обществото... и даже да им обезпечи по-добър достъп до здравни услуги ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР