Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността – усещането, че

...
Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността – усещането, че
Коментари Харесай

СЗО реши: Транссексуалността не е умствено заболяване

Световната здравна организация (СЗО) смята, че транссексуалността – чувството, че принадлежиш към другия пол, не би трябвало повече да се приема за умствено заболяване.

Това излиза наяве от последната, 11-а подред, Международна подредба на заболяванията, която би трябвало да бъде утвърдена от членуващите в организацията страни през 2019 година, заяви Агенция Франс Прес. В същия документ пристрастеността към видеоигрите е оповестена за психологично разстройство,.

Новата версия на класификацията ще бъде показана на Световната здравна асамблея през май 2019 година в Женева, с цел да бъде призната от страните-членове и да влезе в действие от 1 януари 2022 година В нея има нови глави, от които една е за половото здраве.

Един от “много огромните проблеми” е, че “свързването на транссексуалността с умствените заболявания е стигматизиращо”, изясни Лале Саи, която управлява дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.

СЗО чака новата подредба на транссексуалността да “намали стигматизирането, а това може да способства за по-добро приемане на тези хора от обществото и даже да им обезпечи по-добър достъп до здравни услуги”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР