Световната здравна организация (СЗО) призова производителите на ваксини срещу COVID-19

...
Световната здравна организация (СЗО) призова производителите на ваксини срещу COVID-19
Коментари Харесай

СЗО: Производителите на ваксини да обвържат 50% от производството си с Covaх

Световната здравна организация (СЗО) прикани производителите на ваксини против COVID-19 или да дадат на Covax правото да откаже нови дози, или да обвържат половината от създаваните от тях количества с световната скица за дялово присъединяване, заяви Агенция Франс Прес.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че производителите би трябвало да насочат вниманието си към механизма Covax, който се бори да получи финансирани от дарения дози за по-бедните страни.

Тедрос изрази разочарованието си, че няколко небогати страни не са в положение да ваксинират своите здравни служащи, възрастните хора и други популации, най-уязвими от тежката болест COVID-19.
На фотографията: Тедрос Адханом Гебрейесус

Междувременно някои богати страни, откакто са закупили ваксини, стартират подготовка за имунизиране на деца, сподели той.

Тедрос прикани за големи световни старания да се имунизират най-малко 10 % от популацията на всички страни до септември и най-малко 30 % до края на годината.

Това ще изисква спомагателни 250 милиона дози до септември, от които 100 милиона дози единствено през юни и юли.

„ Този уикенд водачите на Г7 ще се срещнат за годишната си среща на върха ", сподели Тедрос пред публицисти.

„ Тези седем страни имат силата да реализират тези цели. Призовавам Г7 не просто да се ангажира да споделя дози, само че да се ангажира да ги споделя през юни и юли, " сподели той.

" Призовавам също по този начин всички производители да дадат първо право на Covax да откаже нов размер ваксини против COVID-19 или да ангажират 50% от размерите им за Covax тази година. "

Covax е основан, с цел да обезпечи заслужено систематизиране на имунизациите, изключително в страните с ниски приходи, и към този момент е доставил повече от 80 милиона дози на 129 територии.

Но това е на към 200 милиона дози под позицията, на която се е надявал да бъде, споделя СЗО.

За да могат имунизациите да дават отговор на изискванията за Covax, те би трябвало да бъдат утвърдени от СЗО и да им бъде възложен статутът на листата за незабавна приложимост. Досега здравната организация на Организация на обединените нации даде зелена светлина на имунизациите, основани от AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer / BioNTech, Sinopharm и Sinovac. Шепа други са почнали процеса на валидиране.

Covax се управлява от СЗО, Gavi и Коалицията за нововъведения за подготвеност за зараза. Тя има намерение да набави задоволително ваксини за 30 % от популацията в 91 от най-бедните участващи територии - 20 % в Индия - като донорите покриват разноските.

Но Covax е бил обиден от неравенства в световното въвеждане на ваксини, както и от закъснение на доставката. Ваксините на AstraZeneca съставляват 97 % от дозите, доставени досега, до момента в който останалите са от Pfizer / BioNTech.

Въпреки че броят на новите случаи на ковид, докладвани на СЗО, е намалял в продължение на шест поредни седмици и смъртните случаи в продължение на пет седмици, световната картина е смесена, сподели Тедрос.

" Все по-често следим пандемия на две скорости: доста страни към момента са изправени пред извънредно рискова обстановка, до момента в който някои от тези с най-голям % на имунизация стартират да приказват за преустановяване на рестриктивните мерки ", сподели той.

Повече от 2,15 милиарда дози ваксини против COVID-19 са инжектирани в най-малко 215 територии по света съгласно AФП. Но единствено 0,3 % са били използвани в 29-те страни с най-ниски приходи, където живеят девет % от хората по света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР