Световната здравна организация (СЗО) призна, че има данни за въздушно

...
Световната здравна организация (СЗО) призна, че има данни за въздушно
Коментари Харесай

СЗО призна: Има данни за въздушно разпространение на коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) призна, че има данни за въздушно разпространяване на новия ковид – нещо, което отхвърляше да е допустимо досега.

Преди дни 239 учени от целия свят написаха отворено писмо до СЗО, в което молят организацията да премисли методите за предаване на вируса и да включи въздушното разпространяване.

До момента от СЗО твърдяха, че заразяването става единствено при непосредствен и по-продължителен контакт с болен, само че новите данни сочат, че даже при съблюдаване на обществена отдалеченост коронавирусът може да измине огромни дистанции, носен от въздуха, предава БТВ.

По време на брифинг пред медии Бенедета Алегранзи от СЗО, която дава отговор за предварителната защита и контрола на заразни болести съобщи, че съществува опция за въздушно разпространяване.

СЗО: Пандемията от COVID-19 в света още не е достигнала своя пик

„ Възможността за въздушно предаване на ковид на обществени места, изключително такива със характерни условия като затворени пространства с неприятна вентилация, не може да бъде изключена “, сподели тя.

Въпреки това Алегранзи добави, че данните би трябвало да бъдат събрани и интерпретирани в по-продължителен интервал от време.

„ Искахме от СЗО да извърнат внимание на данните. Това не е офанзива към тях, а теоретичен спор. Трябваше да създадем тази информация обществена, тъй като от СЗО отказваха да одобряват доказателствата ни “, разяснява Хосе Хименез пред „ Ройтерс “, химик от университета в Колорадо и един от подписалите се под писмото.

„ Когато хората чуят въздушно разпространяване, здравните чиновници ще откажат да вървят в лечебните заведения. Хората ще стартират да изкупуват всички маски със отбрана N95 и няма да останат защитни средства за множеството разрастващи се страни “, разяснява още той.

Не за първи път специалисти от СЗО трансформират мнението си по основни детайли за световната пандемия. Преди време от организацията обявиха, че няма данни за разпространяване на вируса от асимптоматични носители. По-късно тези изказвания бяха опровергани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР