Световната здравна организация (СЗО) приветства като научен пробив предварителните резултати

...
Световната здравна организация (СЗО) приветства като научен пробив предварителните резултати
Коментари Харесай

СЗО във възторг от откритото британско лекарство за тежки случаи на COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) приветства като " теоретичен пробив " предварителните резултати от английско клинично проучване, съгласно които използването на стероида дексаметазон понижава смъртността при пациенти с тежка форма на заболяването COVID-19, породена от новия ковид SARS-CoV-2, съобщи в. " 24 часа ".
Припомняме, че проучването е на Оксфордския университет, а ТУК можете да видите истинското прессъобщение.
Според ръководителя на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, лекуването със стероида е " първото, което показва намаляване на смъртността при пациенти, сложени на апарати за изкуствена белодробна вентилация ". Съгласно резултатите от проучването, понижението на смъртността при такива пациенти е с над 30%. А в изследването са взели участие общо 2104 пациенти с COVID-19, като те са получавали по 6 мг дексаметазон на ден.
" Новината е прелестна. Поздравявам Англия, Оксфордския университет и многочислените английски пациенти, съдействали за този животоспасяващ теоретичен пробив ", добавя Гебрейесус.
Авторите на проучването са споделили първичните резултати със СЗО. В изказването се показва също, че в идващите дни се чака цялостен разбор на данните.
" СЗО ще координира метаанализ, с цел да увеличи разбирането за тази намеса. Ще осъвременим насоките си, с цел да отразим по какъв начин и по кое време лекарството би трябвало да се употребява при COVID-19 ", оповестяват още от организацията.
В Съединени американски щати има обаче искане за повече данни, с цел да е ясно дали има странични резултати - според първичната информация забележими такива няма. Но американски лекари напомнят, че стероидите потискат имунната система и това пречи на изчистването на вируса, въпреки да носи облекчение при наранени от SARS-CoV-2 бели дробове.
Всъщност, лекарството работи точно най-добре при най-тежките случаи. От изнесените данни е ясно, че то е понижило смъртността при 20% от пациентите в изследването, които са били на кислородна терапия, само че не и на уред за изкуствено подаване на О2 - т.е. още веднъж над 30% по-слаб резултат, в сравнение с при пациенти на изкуствено дишане. А за пациенти, които не са имали потребност от О2, дексаметазонът не е дал някакви очевидно по-добри резултати.
Британското държавно управление към този момент разреши приложимост на стероида при приети в болница пациенти, които се нуждаят от О2, без значение дали са на уред за изкуствено дишане или единствено с кислородна маска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР