Световната здравна организация (СЗО) обяви инициатива за споделяне на патенти

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви инициатива за споделяне на патенти
Коментари Харесай

Фармаиндустрията отхвърля идеята на СЗО за споделени патенти за ваксини

Световната здравна организация (СЗО) разгласи самодейност за шерване на патенти за бъдещи ваксини против Covid-19, само че фармацевтичната промишленост даде да се разбере, че не е заинтригувана от сходна скица, заяви ДПА.

" Науката ни предлага решения, само че с цел да създадем по този начин, че те да работят за всички, имаме потребност от взаимност ", сподели през вчерашния ден от Женева генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, като акцентира, че шерването на патентите ще бъде непринудено.

Инициативата на СЗО завоюва поддръжка от 36 страни, измежду които Бразилия, Южна Африка, Пакистан, Малайзия, Индонезия, Белгия, Нидерландия и Норвегия.

Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации не се съгласи с някои условия от проекта на СЗО, " защото те допускат, че правата върху интелектуална благосъстоятелност, които не са отстъпени или дадeни световно, са евентуални спънки ".

Лидерите на фармацевтичната промишленост също по този начин предизвестиха да не се споделят патенти. " Ако не се пази интелектуалната благосъстоятелност, тогава всъщност никой няма тласък за нововъведение ", съобщи основният изпълнителен шеф на компанията " АстраЗенека " Паскал Сорио.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР