Световната здравна организация (СЗО) изрази многократно загрижеността си от разрастването

Световната здравна организация (СЗО) изрази многократно загрижеността си от разрастването ...

COVID-19: Епидемията напредва в Африка.

Световната здравна организация (СЗО) изрази многократно загрижеността си от разрастването на пандемията на африканския континент, чиито здравни системи страдат жестоко от недостиг на средства, пише БГНЕС.
Засега са регистрирани шест смъртни случая в Субсахарска Африка: три в Буркина Фасо, един в Габон, един на остров Мавриций и един в Демократична република Конго, в Киншаса.
И въпреки забраните за събирания, затварянето на училища, барове, ресторанти, ограниченията на въздушния транспорт в частност, които са в сила в много страни на юг от Сахара, епидемията продължава да напредва.
Съобщава се за над 500 заразени към 20 март в Субсахарска Африка, според властите в различни страни, включително 200 души в Южна Африка, най-големия брой случаи на континента.
Със 17 души, заразени с вируса, Руанда направи още една стъпка в събота в борбата срещу епидемията. Сега всички пътувания, които не са наложителни и излизания извън дома са забранени, обяви правителството, с изключение на тези за получаване на доставки, за медицинско лечение или до банката.
Този драстичен избор е придружен от затварянето на всички граници на страната, с изключение на трафика на стоки и за гражданите на Руанда, които се връщат в страната.
След откриването на нов случай, четвъртият, Конго-Бразавил също обяви "незабавното затваряне на всички граници до ново нареждане". Ангола, която съобщи първите си два случая в събота, затвори своята граница с Конго.
Кот д`Ивоар (14 случая) и Буркина Фасо (40 случая), които регистрираха първите жертви на коронавируса в Субсахарска Африка, също се очакваше да затворят границите си от този уикенд.
В Буркина, сахарска страна с 20 милиона жители, също бе въведен полицейски час от 19:00 до 5:00 часа.
Нигерия, най-населената страна в Африка с 200 милиона жители, в събота силно затегна мерките си за защита срещу пандемията, по-специално чрез налагане на частично затваряне на обществени места и две международни летища.
Лагос, с 20 милиона жители и изключително гъсто населен, вече бе приел строги мерки за защита, като разпореди „незабавно“ затварянето на всички барове, ресторанти, нощни клубове в петък вечерта.
Но тези разпоредби са изключително трудни за въвеждане в град, в който по-голямата част от населението зависи от неформалната икономика и където религиозните събирания, в църквата или в джамията, понякога привличат десетки хиляди хора.
Правителството на Сенегал, където са регистрирани близо 60 случая, също застана на твърди позиции, като изключи "всякаква толерантност" към тези, които нарушават правилата, включително забраната за събирания.
Управителят на Дакар затвори джамии в региона в четвъртък, но в петък бяха организирани колективни молитви в страна, в която почти 95 % от населението са мюсюлмани.
В Зимбабве (два случая регистрирани), южноафриканска държава, която е на колене след две десетилетия на икономическа криза, президентът Емерсън Мнангагва тази седмица обяви бедствието за национална катастрофа и обяви затварянето на училищата.

Източник: actualno.com