Световната здравна организация (СЗО) изрази многократно загрижеността си от разрастването

...
Световната здравна организация (СЗО) изрази многократно загрижеността си от разрастването
Коментари Харесай

COVID-19: Епидемията напредва в Африка

Световната здравна организация (СЗО) изрази неведнъж загрижеността си от разрастването на пандемията на африканския континент, чиито здравни системи страдат грубо от дефицит на средства, написа БГНЕС.
Засега са регистрирани шест смъртни случая в Субсахарска Африка: три в Буркина Фасо, един в Габон, един на остров Мавриций и един в Демократична република Конго, в Киншаса.
И макар възбраните за събирания, затварянето на учебни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, рестриктивните мерки на въздушния превоз в частност, които са в действие в доста страни на юг от Сахара, епидемията продължава да напредва.
Съобщава се за над 500 инфектирани към 20 март в Субсахарска Африка, съгласно управляващите в разнообразни страни, в това число 200 души в Южна Африка, най-големия брой случаи на континента.
Със 17 души, инфектирани с вируса, Руанда направи още една стъпка в събота в битката против епидемията. Сега всички пътувания, които не са наложителни и излизания отвън дома са неразрешени, разгласи държавното управление, като се изключи тези за приемане на доставки, за здравно лекуване или до банката.
Този фрапантен избор е съпроводен от затварянето на всички граници на страната, като се изключи трафика на артикули и за жителите на Руанда, които се връщат в страната.
След откриването на нов случай, четвъртият, Конго-Бразавил също разгласи " незабавното затваряне на всички граници до ново разпореждане ". Ангола , която заяви първите си два случая в събота, затвори своята граница с Конго .
Кот д`Ивоар (14 случая) и Буркина Фасо (40 случая) , които записаха първите жертви на ковид в Субсахарска Африка, също се очакваше да затворят границите си от този уикенд.
В Буркина, сахарска страна с 20 милиона поданици, също бе въведен полицейски час от 19:00 до 5:00 часа.
Нигерия , най-населената страна в Африка с 200 милиона поданици, в събота мощно стегна ограниченията си за отбрана против пандемията, по-специално посредством налагане на отчасти затваряне на публични места и две интернационалните летища.
Лагос , с 20 милиона поданици и извънредно гъсто обитаем, към този момент бе приел строги ограничения за отбрана, като разпореди „ неотложно “ затварянето на всички питейни заведения, заведения за хранене, нощни клубове в петък вечерта.
Но тези разпореждания са извънредно сложни за въвеждане в град, в който по-голямата част от популацията зависи от неофициалната стопанска система и където религиозните събирания, в църквата или в джамията, от време на време притеглят десетки хиляди хора.
Правителството на Сенегал , където са регистрирани близо 60 случая, също застана на твърди позиции, като изключи " всякаква приемливост " към тези, които нарушават разпоредбите, в това число възбраната за събирания.
Управителят на Дакар затвори джамии в района в четвъртък, само че в петък бяха проведени групови молебствия в страна, в която съвсем 95 % от популацията са мюсюлмани.
В Зимбабве (два случая регистрирани), южноафриканска страна, която е на колене след две десетилетия на икономическа рецесия, президентът Емерсън Мнангагва тази седмица разгласи бедствието за национална злополука и разгласи затварянето на учебните заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР