Световната здравна организация (СЗО) и Агенцията на ООН за деца

...
Световната здравна организация (СЗО) и Агенцията на ООН за деца
Коментари Харесай

СЗО и УНИЦЕФ с подкрепата на талибаните започват ваксинация срещу полиомиелит в Афганистан

Световната здравна организация ( СЗО) и Агенцията на Организация на обединените нации за деца УНИЦЕФ стартираха акция за имунизация против полиомиелит в Афганистан в понеделник, първата национална акция за битка с заболяването от три години, оповестява " Ройтерс ".

Найквали Шах Момим, координатор на СЗО по незабавни интервенции за програмата за полиомиелит разяснява, че акцията е почнала в разнообразни елементи на страната в понеделник , само че добави, че има няколко трудности към дефицита на подготвен личен състав.

Кампанията, която има за цел да доближи до над 3 милиона деца, получи поддръжката на талибаните , което ще разреши на екипите да доближат до деца в недостъпни по-рано елементи на страната , сподели СЗО.

" Спешността, с която управлението на талибаните желае акцията против полиомиелита да продължи, показва взаимен ангажимент за поддържане на здравната система и рестартиране на съществени имунизации, с цел да се предотвратят по-нататъшни огнища на предотвратими заболявания ", сподели Ахмед Ал Мандхари, районен шеф на СЗО за Източното Средиземноморие, в декларация.

Момим обаче сподели, че е належащо повече образование за екипи в отдалечени региони , тъй че програмата в началото ще стартира тук-там като Кабул.

Афганистан и прилежащ Пакистан са последните страни в света с ендемичен полиомиелит, нелечимо и мощно инфекциозно заболяване , което може да аргументи парализа при дребните деца.
 В Пакистан атакуват и убиват медици, поставящи ваксини против детски паралич
В Пакистан атакуват и убиват медици, поставящи ваксини против детски паралич

Духовници и бойци упрекват ваксиниращите за шпиони, стерилизиращи мюсюлмани

Полиомиелитът е на процедура отстранен в международен мащаб посредством траяла десетилетия самодейност за имунизация . Но несигурността, недостъпният терен, всеобщото разселване и съмнението за външна интервенция попречват всеобщата имунизация в Афганистан и някои региони на Пакистан.

Няколко задравни служащи ваксиниращи срещи полиомиелит бяха убити от въоръжени мъже в източен Афганистан тази година , макар че не беше ясно кой стои зад офанзивите.

Според данни на СЗО, събрани преди разпадането на подкрепяното от Запада държавно управление през август, имаше един докладван случай на див полиовирус вид 1 (WPV1) в Афганистан през 2021 година, спрямо 56 през 2020 година

Докато заболяването не бъде отстранена изцяло, тя остава опасност за човешкото здраве във всички страни , изключително в тези с уязвими здравни системи заради риска от импорт на заболяването, съгласно здравни специалисти.
 Полиомиелит и за какво хората не помнят поколенията избавени от ваксини
Полиомиелит и за какво хората не помнят поколенията избавени от ваксини

Хиляди деца остават инвалиди, други умират, не e нужно да се случва с Коронавирус, не е нужно историята да се забравя
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР