Световната здравна организация, Световната метеорологична организация, Програмата на ООН за

...
Световната здравна организация, Световната метеорологична организация, Програмата на ООН за
Коментари Харесай

Безплатно приложение ще предоставя 5-дневни UV прогнози с цел превенция на кожен рак

Световната здравна организация, Световната метеорологична организация, Програмата на Организация на обединените нации за околна среда UNEP и Международната организация на труда пуснаха ново приложение за мобилни телефони, което дава локализирана информация за равнищата на ултравиолетова радиация, заяви пресслужбата на СЗО.

Приложението SunSmart Global UV App дава петдневни UV и метеорологични прогнози по места с опция за търсене и се предлага гратис в магазините на Apple App и Гугъл Play.

То дава опция и за установяване на времевите шпации, през които се изисква оптимална слънчева отбрана, като задачата е да се помогне на хората по света да знаят по кое време да употребяват средства за слънчева защита, прецизират специалистите. Стремежът е

да се понижи световното задължение от рак на кожата и увреждане на очите,

обвързвано с UV лъчи, разясняват специалистите.

Приложението дава персонализирани варианти, тъй че потребителите да могат да подхващат дейности за отбрана на дълготрайно, прекалено излагане на UV лъчи, съществена причина за рак на кожата и други болести, свързани с този тип излъчване. То разрешава включване на национални и локални потоци от данни и адаптиране към голям брой езици. В момента е налично на китайски, британски, френски, немски, съветски, холандски и испански език.

„ Доказателствата сочат, че несъразмерното излагане на UV лъчи е главната причина за рак на кожата. Така че е витално значимо хората да знаят по кое време и по какъв начин да се предпазят “, разяснява доктор Мария Нейра, шеф на Отдела по околна среда, изменение на климата и здраве в СЗО.

„ Насърчаваме всички да употребяват приложението, с цел да защитят себе си и децата си и да трансфорат това в всекидневен табиет “, добавя тя.

Изчисленията сочат, че

през 2020 година в международен мащаб са били диагностицирани над 1,5 млн. случая на рак на кожата –

меланом, немеланом, както и комбинирани форми.

През същия интервал повече от 120 000 души по света са изгубили живота си от това заболяване, което е елементарно предотвратимо. Един от главните фактори, допринасящи за тези ракови болести, е непотребната UV радиация от изтъняване на стратосферния озонов пласт на Земята вследствие на освобождението на избрани изкуствени химикали.

Съгласно интернационалния контракт, прочут като Монреалския протокол, всички страни членки на Организация на обединените нации последователно стопират производството и потреблението на тези субстанции в сходство с съответен график. В резултат на тези продължаващи старания равнището на озона се чака да се възвърне доникъде на века.

Междувременно хората би трябвало да бъдат изключително деликатни, с цел да се предпазят от прекалено много излагане на UV лъчи – тъкмо тук UV приложението играе значима роля за постигането на добра осведоменост.

„ Протоколът от Монреал пази стратосферния озонов пласт, който от своя страна пази човешкото здраве и околната среда, като блокира по-голямата част от нездравословните ултравиолетови лъчи на слънцето и не им разрешава да доближат до земната повърхнина. Ракът на кожата може да е резултат от прекалено излагане на слънце, тъй че е неотложно всеки да бъде внимателен и да подсигурява, че се защищава съответно с шапки и слънцезащитни артикули.

„ Приложението SunSmart е приказен инструмент за UV мониторинг и бих насърчила всички да го употребяват “, разяснява Мег Секи, изпълнителен секретар на Секретариата за озон на UNEP.

„ Всеки се нуждае от малко слънце, основно за производството на витамин D, който оказва помощ да се предотврати развиването на костни болести като рахит, остеомалация и остеопороза. Но прекалено много слънце може да бъде рисково - и даже смъртоносно. Летните месеци крият действителна заплаха. Приложението UV започва навръх първия ден на лятото в северното полукълбо.

Това приложение съчетава метеорологични, екологични и здравни експертни знания,

с цел да помогне за отбраната на хората от слънцето както на работа, по този начин и в свободното си време. То е неповторимо, тъй като употребява данни от метеорологичните станции и ултравиолетовите измервателни станции на национално равнище, с цел да обезпечи точни и характерни за местоположението показания на UV показателя “, акцентира генералният секретар на Световната метеорологична организация проф. Петери Талас. По думите му то е превъзходен образец за това, че науката служи на обществото.

Експертите напомнят, че огромна част от обвързваните с ултравиолетовите лъчи болести и гибел могат да бъдат избегнати посредством набор от елементарни ограничения за предварителна защита – отбягване на обедното слънце, по-дълго престояване на сянка, защитно облекло, шапки и слънчеви очила, потребление на слънцезащитен крем с необятен набор на деяние.

Защитата на децата от продължителни интервали на излагане на слънце е изключително значима, защото несъразмерното излагане на слънце през тези ранни години може доста да усили риска от болести, свързани с UV лъчи, по-късно в живота, допълват те.

„ Това приложение е потребен инструмент за подкрепяне на фирмите и служащите при идентифицирането на рискова работа и планирането на ограничения за сигурност и здраве, изясняват и от Международната конференция на труда, която също е съавтор на плана.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР