Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет

...
Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет
Коментари Харесай

Защо мръсният въздух застрашава здравето ни и причините за него

Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха директно с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот белодробни и сърдечно-съдови болести.
Въпреки това здравното министерство на България не събира данни за вредите върху здравето, които то нанася, нито взима ограничения, тъй като това би трябвало да вършат общините. В същото време въздухът в българските градове е измежду най-замърсените в Европа и страната е отпред по смъртни случаи поради това в света.В България смъртността породена от замърсяване на въздуха е 3 пъти над междинното европейско равнище.
От Столична община обаче към момента не подхващат съответни дейности против проблем а, или най-малко не обществено оповестени.
От общината дават отговор, че не са налице изискванията за стартирането на зелен билет от 1 лев . Това можело да се случи единствено при осъществяване на превишение на ФПЧ 10 над 4 пъти допустимото, или над 200 мкг/м3, на най-малко две градски автоматизирани станции на приблизително денонощна норма.
Въпросното изискване към този момент не било налице съгласно измервателните точки на Изпълнителната организация по околната среда. От общината разясняват, че ще продължат да наблюдават обстановката.
В същото време от повече от денонощие станциите на гражданската организация https://airsofia.info/ демонстрират, че въздухът в София е в пъти по-мръсен от допустимото, като на доста места концентрацията на ФПЧ е с превишение към 10 пъти над нормата .
Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух съгласно СЗО:
- Остри респираторни болести на долните дихателни пътища
- Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
- Рак на белия дроб
- Исхемична болест на сърцето
- Инсулт
Световната здравна организация (СЗО) предлага хората да не се излагат на РМ2.5 със стойности над 25 микрограма на пространствен метър за повече от 24 часа, защото фините прахови частици могат да обхванат надълбоко в белите дробове и даже в кръвта.
Продължителното дишане на замърсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, считат лекарите. Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна гибел по света всяка година, в това число на 600 000 измежду децата, сочат данните на Организация на обединените нации.
Риск от предизвикателство на психологични проблеми
Замърсяването на въздуха с изключение на до задушаване на белите дробове и редуциране на живота, може да бъде обвързвано и с по-голям риск от психологични болести, оповестиха учени, анализирали здравна информация за милиони пациенти в Съединени американски щати и Дания, заяви Ройтерс.
Хората, изложени на въздух с неприятно качество в двете страни, по-често получават диагнози като биполярно разстройство и меланхолия, настояват учените от университета на Чикаго, въпреки и някои да възразиха, че трудът има дефекти и за безапелационни заключения са нужни спомагателни проучвания.
Учените са сравнили здравните данни и индикаторите за замърсяване в региона за 151 милиона американци и 1,4 милиона датчани. Излагането на замърсяване в детството е обвързвано с два пъти повече случаи на шизофрения измежду датските пациенти, както и повече личностни разстройства и меланхолия. Сред американските пациенти мръсният въздух също се свързва с по-високи равнища на биполярно разсройство и меланхолия, само че не и с други положения като шизофрения, епилепсия и Паркинсон.
Влияние върху паметта
Хроничното излагане на нечист въздух се отразява негативно на конгнитивните ни качества, откри взаимно проучване на американски и китайски учени. Проучването обхванало 20 000 китайски жители и се съсредоточило върху техните математически и речеви качества. То било осъществено от експерти от Йейлския и Пекинския университет. Те достигнали до извода, че дългото дишане на нечист въздух поразява интелекта, като провалите са съпоставими с един годишен клас по-малко обучение.
Речевите умения се оказали по-осезаемо наранени, спрямо математическите във влошената градска среда. Когнитивните качества на мъжете страдали повече от нечистия въздух, спрямо тези на дамите.
А ето по какъв начин се отразява мръсния въздух на децата
Учениците се показват по-зле на значими изпити в дни на изключително огромно замърсяване на въздуха. Специалистите са на мнение, че техните констатации са съответстващи за множеството хора по света, защото 80 % от градското население на планетата диша нечист въздух.
На път за учебно заведение децата са изложени на фините частици и прахуляк от замърсяването на въздуха. Учени потвърдиха, че този тип атмосферно замърсяване оказва отрицателно въздействие върху паметта.
Отдавна е известно, че мръсният въздух в класната стая е изключително нездравословен. Сега учените изследват въздействието на въздуха, който децата дишат на път за учебно заведение. Резултатите от изследването са издание в списание Environmental pollution.
Испански екип от Института за международно здраве ISGlobal в Барселона изследва отрицателното влияние на фините частици, които се отделят във въздуха от газовете на колите, върху умствените качества и развиването на децата.
Изводите, които прави, са въз основа на разбор данните от 1200 деца на възраст 7-10 години от 39 учебни заведения в Барселона. Те засичали равнището на замърсяване на въздуха по маршрута им до учебно заведение. И в същото време оценявали способността на учениците да концентрират вниманието си и паметта по време на работа. Оценките били правени неколкократно през 12-те месеца на изследването.
Тестовете им били съпоставени с равнището на замърсяване. Така учените стигнали до умозаключение, че излагането на фините частици от замърсяване на въздуха забавят работата на мозъка и затрудняват паметта.
Въздухът в огромните градове съдържа коктейл от токсини: твърди частици, прахуляк, сажди, пушек. Частиците азотен диоксид с диаметър под 10 микрона повреждат белия дроб. Установено е, че в случай че концентрацията им се усили единствено с 5-10 микрограма в един пространствен метър въздух, заплахата от астма се усилва 20 пъти .
Заедно с твърдите частици, във въздуха има серен диоксид, азотни съединения и бензинови изпарения .
Особено рисков е въглеродният окис, който се освобождава при непълното изгаряне на горивото от колите. Той остава във въздуха към месец, след което се окислява до въглероден диоксид и към този момент е релативно безвреден.
Ситуацията все още у нас
Нивата на фини прахови частици във въздуха в цяла София са над нормите, като превишението е от два до 20 пъти, сочат данните на уеб страницата airsofia.info, поддържан от гражданско съдружие.
В последните седмици столицата мина през няколко интервала на замърсяване, само че през нито един от тях общината не посегна към програмата с ограничения, за които акцентира, че са над 100.
Замърсяването надвишава 3-4 пъти допустимите концентрации освен в " Красна поляна ", само че и в " Хаджи Димитър ", " Люлин ", " Банишора ", " Св. Троица ", " Подуяне ", " Младост 4 ".
Според данните на airbg.info тук-там в столицата нормите са над пет пъти по-високи. На уеб страницата си Столичната община също сигнализира за предстоящо замърсяване, само че с по-ниски стойности.
Кметът има право да вкарва на ниска цена билет от 1 лев за метрото, трамваите и така нататък, в случай че е наясно, че съгражданите му ще дишат токсичен коктейл вместо въздух - при прогноза за жълт код за мъгла, инверсия, безветрие и ниско налягане и така нататък Досега Йорданка Фандъкова се е възползвала от това право единствено два пъти - през януари и през декември 2018 година
Какво съставляват фините прахови частици?
Фините прахови частици съставляват микроскопични твърди или течни субстанции, които са натрупват в атмосферата. Най-често срещаните фини прахови частици са с величина 10 микрометра. Те са по-груби и се отделят при горене, авто трафик и разнообразни индустриални процеси. По-малките частици с размер 2.5 микрометра съставляват токсични органични съединения и тежки метали. Те са и по-опасни за здравето на популацията. В града максимален замърсител са дизеловите коли и колите на градския превоз, като 40% от автопарка в България е от коли над 20 години, най-старите в Европейски Съюз. Следващата причина е всеобщото отопление на трърдо гориво- най-много нискокачествени енергийно неефективни въглища.
Източници на замърсяване
Два са главните източници на замърсяване на въздуха в страната. Това преди всичко е отоплението на твърдо гориво. Към момента статистиката демонстрира, че 57% от българите се отопляват на твърдо гориво. Масово се употребяват нискокачествени въглища с високо наличие на пепел и сяра, които имат неприятни горивни параметри, високо равнище на замърсяване, само че са желани поради ниската си цена. Макар, че от години се спрягат законови промени за наложителното съществуване на филтър на комина, само че това по този начин и не влезе в деяние. Поради всеобщото горене на дърва и въглища и обичайно ниското атмосферно налягане през зимата особено за страната се трансформира тя да е обхваната в сиво-жълта пелена от октомври до април. В 21 от 25 града, в които се водят засичания точно това е повода за нарасналото прахово замърсяване. За страдание, с цел да се промени тази процедура би имало огромно икономическо въздействие върху популацията на страната. През 2016 година за най-замърсен град беше разгласен Видин, трагично прочут като един от най-бедните райони в страната.
Вторият главен проблем и причина за целогодишните високи равнища на замърсяване на въздуха са старите коли, които се карат в страната. По-новите са на към 10 години, а всеобщо хората карат коли на по 20 години, всеобщо без катализатор. Проблемът не е единствено с персоналните коли, дребен е и броя на еко рейсове в градския превоз. Подновяване на автопарка не е с екологични рейсове, които не отделят излъчвания, а с не толкоз остарели рейсове, което на фона на казуса с качеството на въздуха наподобява като цялостна липса на заинтригуваност от страна на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР