Световната здравна организация разследва дали вирусът на маймунска шарка присъства

...
Световната здравна организация разследва дали вирусът на маймунска шарка присъства
Коментари Харесай

ШОК: Маймунската шарка се предава и по полов път

Световната здравна организация проверява дали вирусът на маймунска шарка участва в семенната течност на пациентите, като изследва опцията заболяването да се предава по сексуален път.

Множество случаи на болестта, съсредоточени в Европа, са измежду полови сътрудници, които са имали непосредствен контакт с мъже. Организацията подсети, че вирусът се предава единствено посредством непосредствен контакт.

В последните дни учените настояват, че са разкрили вирусна ДНК в спермата на няколко пациенти с маймунска шарка в Италия и Германия. Резултатите са доказани и от лабораторна проба, която допуска, че вирусът, открит в семенната течност на един от пациентите, има способността да се предава и възпроизвежда.

„ Това значи, че вирусът може да се предава и по сексуален път, а това е нещо ново за нас “, сподели Катрин Смолууд от СЗО на специфичен брифинг за пресата.

„ До момента предаването бе посредством досег на кожа в кожа, само че в този момент към този момент е ясно, че може да има и други способи ", добави специалистът.

В над 30 страни са регистрирани повече от 1300 случая на вирусното заболяване от началото на май до момента. Голяма част от инфектираните са мъже, които вършат секс с мъже.
Локалните епидемиологични огнища провокираха безпокойствие, защото вирусът рядко се следи отвън Африка. СЗО предложи целенасочена имунизация на хора с непосредствен контакт със инфектирани, в това число здравни служащи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР