Световната здравна организация публикува статистика за използването на предпазни колани

Световната здравна организация публикува статистика за използването на предпазни колани ...

Пак на път! Но кое е най-опасното място в колата?.


Световната здравна организация публикува статистика за използването на предпазни колани в автомобилите. Тя показва, че шансовете на шофьора и пътника до него да уцелят при катастрофа са с 50% по-големи при използване на това предпазна средство.

При возещите се отзад пасажери процентът е над 70, сочи статистиката.

Кое обаче е най-опасното място в автомобила при инцидент? Според проучването на експертната организация "Безопасност на движението", при челен сблъсък смъртността при возещите се отзад пътници с поставени колани е 10 пъти по-малка в сравнение с тази при водача и пасажера до него. В случая шофьорът и спътникът му биват наранени най-вече от челното стъкло, волана или приборния панел, докато това почти няма как да се сучи на тези отзад.

Проучванията показват, че при скорост от 50 км/ч хората на предните седалки са подложени на удар със сила 1,5 тона. Ако човек не е пристегнат с колан, сериозни травми може да му нанесе и въздушната възглавница. Лекари-офтамолози са категорични, че при 30% от катастрофите еърбегът сериозна наранява очите на хората. За това "помага" и азотната киселина, която влиза в състава на въздушните възглавници.

На свой ред Националната агенция за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) също посочва подобни данни. Според тях, около 1/3 от загиналите при катастрофи са станали жертва на челен удар. Над 2/3 от жертвите са седели на предните седалки на автомобила по време на катастрофата.

Американската организация разкрива колко полезно е и използването на детско столче в автомобилите. При силен челен удар оцеляват 70% от бебетата, които са поставени в такова столче, както и 60% от децата до 6-годишна възраст.

Още новини от света на автомобилите вижте в AutoMedia.bg
По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg