Световната здравна организация публикува статистика за използването на предпазни колани

...
Световната здравна организация публикува статистика за използването на предпазни колани
Коментари Харесай

СЗО съобщи кое е най-опасното място в колата

Световната здравна организация разгласява статистика за потреблението на защитни колани в колите. Тя демонстрира, че възможностите на водача и пасажера до него да уцелят при злополука са с 50% по-големи при потребление на това защитна средство.
При возещите се откъм гърба пасажери процентът е над 70, сочи статистиката.
Кое обаче е най-опасното място в автомобила при случай? Според изследването на експертната организация "Безопасност на придвижването ", при преден конфликт смъртността при возещите се откъм гърба пасажери с сложени колани е 10 пъти по-малка спрямо тази при лидера и пасажера до него. В случая водачът и спътникът му биват ранени най-много от челното стъкло, кормилото или приборния панел, до момента в който това съвсем няма по какъв начин да се сучи на тези откъм гърба.
Проучванията демонстрират, че при скорост от 50 км/ч хората на предните седалки са подложени на удар със мощ 1,5 тона. Ако човек не е пристегнат с колан, съществени контузии може да му нанесе и въздушната възглавница. Лекари-офтамолози са безапелационни, че при 30% от злополуките еърбегът сериозна наранява очите на хората. За това "помага " и азотната киселина, която влиза в състава на въздушните възглавници.
На собствен ред Националната организация за сигурност на придвижването в Съединени американски щати (NHTSA) също показва сходни данни. Според тях, към 1/3 от починалите при произшествия са станали жертва на преден удар. Над 2/3 от жертвите са седели на предните седалки на автомобила по време на злополуката.
Американската организация разкрива какъв брой потребно е и потреблението на детско столче в колите. При мощен преден удар оцеляват 70% от бебетата, които са сложени в такова столче, както и 60% от децата до 6-годишна възраст.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР