Световната здравна организация прогнозира, че евентуалният успех на ваксина срещу

...
Световната здравна организация прогнозира, че евентуалният успех на ваксина срещу
Коментари Харесай

СЗО: Национализмът при ваксините ще удължи пандемията

Световната здравна организация предвижда, че възможният триумф на ваксина против COVID-19 ще удължи обстановката на международна пандемия, вместо да я облекчи. Според СЗО тревожната наклонност се дължи на обстоятелството, че богатите страни ще се стремят към презапасяване с огромни количества от имунизацията, която евентуално ще получи утвърждение. Така страните от третия свят ще останат в риск от по-голямо разпространяване на болестта. Това може да се отрази неподходящо даже на развитите страни. Склонността към презапасяване СЗО дефинира като „ шовинизъм при имунизациите “.

По този мотив шефът на организацията Тедрос Гебрейесус съобщи: „ Трябва да се предпазим от национализма при имунизациите. Споделянето на лимитирани запаси е от стратегически и световен интерес за всяка от страните “. 

Именно желанието за справяне с пандемията докара до предлагането на СЗО богатите страни да се включат в интернационален съюз, целящ обезпечаване на достъп до имунизациите в по-бедните страни. Организацията сътвори и своя стратегия на име COVAX Global Vaccines Facility. Тя е част от по-обширна стратегия, наречена „ Достъп до принадлежности за справяне с COVID-19 “ и се води в партньорство с алианса за ваксини Gavi и Коалицията за епидемиологична готовност и нововъведения. COVAX е опция на към този момент направените разработки на ваксина от страна на водещи фармацевтични компании и научни институции. Програмата се финансира със средства от развитите страни и неправителствените организации, като в основата ѝ стои равното систематизиране на 2 милиарда дози от утвърдената ваксина до края на 2021 г. 

Проблематична още веднъж остава реакцията огромните международни сили, които подсигуряват жителите си с количества от имунизациите, подписвайки съглашения за първите дози, въпреки и без ясно избрана дата и потвърдена към днешна дата успеваемост. Съединени американски щати, Англия, Япония и някои страни от Европейския съюз към този момент са похарчили десетки милиарди долари в покупко-продажби с фармацевтични компании като Johnson & Johnson, Astra Zeneca и Pfizer. За образец могат да послужат Съединените щати, които са отделили съвсем 11 милиарда $. А страни като Русия и Китай влагат лични старания в създаването на ваксина. Затова и в Русия към този момент станаха факт първите имунизации. 

Ваксините, които светът чака да бъдат употребявани, дават непълен имунитет против болестта и по тази причина са определяни като жизненоважни за края на пандемията. Проблем са дългите периоди на разработки и изследвания заради нуждата от доказателства за тяхната неоспорима сигурност. Мненията на учените във връзка с имунизацията към момента не са еднопосочни. Според някои до края на годината ще има ваксина за незабавна приложимост, а други настояват, че средството за предварителна защита на пандемията ще доближи до нас след много повече време.

 
Русия записва първата ваксина против COVID-19 в света
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР