Световната здравна организация продължава да проучва кой е първоизточникът на

...
Световната здравна организация продължава да проучва кой е първоизточникът на
Коментари Харесай

Доц. Околийски: СЗО полага огромни усилия да открие първоизточника на COVID-19

Световната здравна организация продължава да изследва кой е първоизточникът на болестта, която аргументи пандемията от Covid-19, съобщи пред БНР ръководителят на българския офис на СЗО доцент Михаил Околийски.

„ Много е значимо да се знае произходът на вируса. Затова се поставят големи старания, както в намирането на нулевия пациент в Китай, по този начин и какъв е бил тъкмо пътят на трансмисията на този вирус от животното, най-вероятно от прилеп, през някакъв тип правоприемник към индивида “, сподели той.

По думите на Михаил Околийски рецензиите на обособени страни към СЗО не вземат решение проблемите, пред които е изправена организацията, като да вземем за пример неналичието на задоволително финансиране.

За рецензиите на Съединени американски щати, които замразиха все още финансирането на СЗО, той уточни думите на генералния секретар на организацията Тедрос Гебрейесус, че не става дума за намирането на някакъв провинен или недостатъци, а за спасяването на човешки животи.

„ Това какъв е бил отговорът на СЗО към този вирус ще бъде предмет на един доста огромен разбор, за който гласоподаваха страните членки на Световна здравна асамблея “, по-рано тази седмица, сподели доцент Околийски, като означи, че „ този разбор ще бъде самостоятелен и справедлив “.

Обвиненията довели до по-големи проблеми

Отговаряйки на въпрос за апела за промени от международни водачи като президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и немския канцлер Ангела Меркел, ръководителят на българския офис на СЗО уточни, че „ промените са част от ДНК-то на нашата организация “. И уточни, че Европейски Съюз доста изрично е подкрепил дейностите на организацията.

„ Ние сме в миг на промяна, която продължава доста интензивно. Положиха се доста старания, с цел да стане организацията по-прозрачна и по-ефективна “.

Според него подобряването на работата не става с внезапни обвинявания и изтъкване с пръст.

„ За страдание дори да е имало положителни планове в това да се усъвършенства част от работата, това даде опция на доста групи, примерно на антиваксъри, на хора, които по някакви аргументи са срещу медицината, учредена на доказателства, да нападат по един нелицеприятен метод дейностите на съответните държавни управления и на СЗО. Това в действителност води единствено до доста по-големи проблеми “.

За финансирането на СЗО

Съгласявайки се с изказванието, че 80% от финансирането на СЗО идва от дарения, той сподели:

„ Бюджетът, който се набира посредством вноските на страните членки, в действителност е колкото бюджетът на една болница в Женева, примерно. А хората имат към нас големи упования по тази причина, че СЗО е световният стожер на здравето “.

Говорейки за активността на българския офис на СЗО, доцент Околийски сподели, че тя е извънредно добре призната и поддържане от Министерството на здравеопазването и от неправителствения бранш.

„ Смятам, че има с какво да се похвалим и имаме доста положително добро име “, добави той. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР