Световната здравна организация призова за създаване на хуманитарен коридор в

...
Световната здравна организация призова за създаване на хуманитарен коридор в
Коментари Харесай

СЗО зове за хуманитарен коридор в ивицата Газа

Световната здравна организация прикани за основаване на филантропичен кулоар в линията Газа, която е сложена под пълна блокада от Израел, оповестява " Франс прес ".

Израел прекъсна водоснабдяването, електричеството, храната и други съществени доставки, до момента в който бомбардира цели в претъпкания палестински анклав в отговор на изненадващото нахлуване на " Хамас ", наподобяващо атентатите против Съединени американски щати от 11 септември.

СЗО предизвести, че доставките ѝ в линията Газа към този момент са на привършване, но пациентите в лечебните заведения на територията обезверено се нуждаят от тях.

Здравните заведения би трябвало да бъдат предпазени и подсигурени, безапелационни са от здравната организация на Организация на обединените нации.

" СЗО приканва за преустановяване на насилието. Необходим е филантропичен кулоар, с цел да се обезпечи достъп на хората до сериозни медицински консумативи ", съобщи представителят на СЗО Тарик Яшаревич на брифинг в Женева. " Нуждаем се от доставки - лечебните заведения не могат да работят без гориво, без електричество ".

В настрана изказване висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк пък посочи, че цялостната обсада на Израел на линията Газа е в нарушаване на интернационалното право и се смята за " неразрешена ".

" Налагането на обсади, които заплашват живота на цивилни, като ги лишават от артикули, нужни за тяхното оцеляване, е неразрешено от интернационалното филантропично право ", уточни той.

По-рано през днешния ден филантропичната работа на Организация на обединените нации заяви, че близо 200 000 души, или съвсем една десета от популацията, са напуснали домовете си в Газа от началото на военните дейности.

Напрежението в Близкия изток внезапно набъбна, откакто в нощта против събота бойци на " Хамас " навлязоха в южните елементи на Израел, убиха десетки и взеха заложници, като това се случи на фона на масиран ракетен обстрел от линията Газа.

Израел разгласи " положение на война "  официално и приготвя отговор. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан съобщи, че е време да се " заличи терористичната инфраструктура на " Хамас ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР