Световната здравна организация призова за създаване на хуманитарен коридор към

...
Световната здравна организация призова за създаване на хуманитарен коридор към
Коментари Харесай

СЗО призова за хуманитарен коридор към ивицата Газа

Световната здравна организация прикани за основаване на филантропичен кулоар към линията Газа, която е сложена под цялостна блокада от Израел, оповестява " Франс прес ".

Израел прекъсна водоснабдяването, електричеството, храната и други съществени доставки, до момента в който бомбардира цели в претъпкания палестински анклав в отговор на изненадващото нахлуване на " Хамас ", наподобяващо атентатите против Съединени американски щати от 11 септември.

СЗО предизвести, че доставките ѝ в линията Газа към този момент са на привършване, само че пациентите в лечебните заведения на територията обезверено се нуждаят от тях.

Здравните заведения би трябвало да бъдат предпазени и подсигурени, безапелационни са от здравната организация на Организация на обединените нации.

" СЗО приканва за преустановяване на насилието. Необходим е филантропичен кулоар, с цел да се обезпечи достъп на хората до сериозни медицински консумативи ", съобщи представителят на СЗО Тарик Яшаревич на брифинг в Женева. " Нуждаем се от доставки - лечебните заведения не могат да работят без гориво, без електричество ".

В настрана изказване висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк пък посочи, че цялостната обсада на Израел на линията Газа е в нарушаване на интернационалното право и се смята за " неразрешена ".

" Налагането на обсади, които заплашват живота на цивилни, като ги лишават от артикули, нужни за тяхното оцеляване, е неразрешено от интернационалното филантропично право ", уточни той.

По-рано през днешния ден филантропичната работа на Организация на обединените нации заяви, че близо 200 000 души, или съвсем една десета от популацията, са напуснали домовете си в Газа от началото на военните дейности.

Напрежението в Близкия изток внезапно набъбна, откакто в нощта против събота бойци на " Хамас " навлязоха в южните елементи на Израел, убиха десетки и взеха заложници, като това се случи на фона на масиран ракетен обстрел от линията Газа.

Израел разгласи " положение на война " публично и приготвя отговор. Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан съобщи, че е време да се " заличи терористичната инфраструктура на " Хамас ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР