Световната здравна организация препоръча на производителите на ваксини да се

...
Световната здравна организация препоръча на производителите на ваксини да се
Коментари Харесай

СЗО: Най-вероятно ще трябва да бъдат модифицирани Covid ваксините заради варианта Омикрон

Световната здравна организация предложи на производителите на ваксини да се приготвят за трансформация на препаратите си против разновидността Омикрон. Случаи на новия вид бяха засечени в няколко американски щати, множеството страни в Европа и Австралия.

Новият вид на ковид може да заобикаля част от имунитета ни, сочат първи данни на учени от Южна Африка. Те са засекли възходящ брой случаи на повторна и даже трета зараза с ковид-19, откакто изследвали 36 хиляди хипотетични реинфекции. Анализът на данните към момента не е финален, само че дава отговор на терзанията изказани от вирусолозите по отношение на множеството разновидности на разновидността.

Световната здравна организация счита, че производителите на ваксини най-вероятно ще би трябвало да модифицират препаратите си против новия вид на ковид - Омикрон.

Говорителят на организацията Кристиян Линдмайер предложи на фармацевтичните компании да стартират още в този момент да работят в тази посока, а не да чакат последния миг.

" Силно целесъобразно е производителите на ваксини да стартират да възнамеряват модификации на имунизациите си, на съществуващите ваксини. Би било добре да не чакат последния сигнален сигнал. "

Засега няма данни Омикрон да е провокирал смъртни случаи, означи Линдмайер, само че прикани и страните по света да усилят потенциала на опазването на здравето си и да имунизират популацията си.

Изпълнителният шеф на немската компания " Байонтех " (BioNTech) Угур Шахин съобщи, че компанията може доста бързо да преработи препарата си, тъй че да противодейства на разновидността Омикрон.

" Новите разновидности се появяват в границите на няколко седмици или месеци. Ако разработим нова ваксина, не можем да предотвратим първата вълна на инфекции, тъй като са ни нужни към 100 дни да преработим имунизацията и да я разпространим ", съобщи Шахин.
Експерти считат, че Омикрон е по-заразен от останалите разновидности, само че към този момент няма данни да е провокирал смъртни случаи, сочат наблюденията на СЗО.
Въпреки затварянето на границите си за пасажери от южноафрикански страни с висок риск, Австралия стана следващата страна, която заяви за случай на новия вид на ковид. Ден преди този момент Омикрон беше регистриран в пет американски щата.

Най-малко при 17 души в Осло е разпознат новият вид на Covid- 19. Те са се заразили след коледно празненство, събрало над 100 посетители в норвежката столица.

Заради още два доказани случая на Омикрон в Швейцария бяха карантинирани към 2000 души, 1600 от тях са деца. Новият вариант е открит и в кампуса на интернационалното учебно заведение в Женева, откакто преди този момент бяха регистрирани няколко случая в пет кантона.

Франция регистрира към 50 хиляди нови инфекции за трети следващ ден. Здравният министър Оливие Веран предизвести за пик на петата вълна в края на януари и следващ растеж на натиска върху болничната система. Увеличаването на случаите се дължи най-много на делта разновидността, само че в страната порастват и случаите на новия вариант Омикрон.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР