Световната здравна организация предупреди, че усилията за спиране на разпространението

...
Световната здравна организация предупреди, че усилията за спиране на разпространението
Коментари Харесай

СЗО: Морбили удря все по-силно в световен мащаб

Световната здравна организация предизвести, че напъните за прекъсване на разпространяването на морбили се провалят, като броят на случаите в международен мащаб се е нараснал с към 50% през предходната година, съобщи БГНЕС, базирайки се на информация на Агенция Франс Прес.
Здравната организация на Организация на обединените нации уточни предварителни данни, които демонстрират, че тревожната наклонност на възходящи случаи на морбили е световна, в това число в богатите страни, където обсегът на имунизациите по традиция е необятен.
" Нашите данни демонстрират, че има доста нарастване на случаите на морбили. Виждаме това във всички райони ", сподели пред кореспонденти в Женева Катерин О`Брайън, шеф на СЗО, отговарящ за имунизациите, имунизациите и биологичните артикули. " Имаме огнища, които са продължителни, които са обилни и които порастват. Това не е изолиран проблем ", добави тя.
О`Брайън уточни, че по-малко от 10% от действителните случаи на морбили се оповестяват на СЗО . " Така че, когато виждаме, че записаните случаи нарастват с 50 %, ние знаем, че се движим в неправилна посока ", сподели тя, добавяйки, че същинският брой инфекции е " в милиони ".
До април страните би трябвало да рапортуват на СЗО за случаите на морбили, регистрирани през 2018 година. Но организацията съобщи, че данните, които е получила до момента, демонстрират, че към този момент са докладвани към 229 000 случая, в съпоставяне със 170 000 за цялата 2017 година.
Миналата година от морбили са умряли към 136 000 души по света, сочат предварителните данни на СЗО.
Самонадеяност и дезинформация
Това е разочароващо, защото заболяването може елементарно да бъде предотвратена с две дози " безвредна и ефикасна " ваксина, която се употребява от 60-те години на предишния век. До 2016 година броят на случаите на морбили непрестанно понижава, само че от 2017 година стартира нарастване, твърди Катрина Крецингер, която оглавява програмата за имунизация на СЗО.
" Има редица огнища... които са причина за някои от тези нараствания ", сподели тя пред кореспонденти, като уточни обилни огнища в Украйна, Мадагаскар, Демократична република Конго, Чад и Сиера Леоне. Само на Мадагаскар " от октомври 2018 година до 12 февруари 2019 година са обявени общо 66 278 случая и 922 смъртни случая ".
В по-бедните страни, маргинализираните общности и страни, които са в спор, липсва достъп до ваксина.
Междувременно в Европа и други богати региони, специалистите упрекват казуса частично за блаженство и дезинформация за имунизацията. Възобновяването на заболяването в някои страни е обвързвано с медицински голословни изказвания, свързващи имунизацията против морбили с аутизма , които се популяризират отчасти в обществените медии от членове на така наречен " антивакс " придвижване.
" Отстъпваме от постигнатия прогрес ", счита О`Брайън. " И не се връщаме обратно, тъй като не разполагаме с инструментите, с цел да предотвратим това. Имаме инструментите за попречване на морбили. Отстъпваме, тъй като не се имунизираме, " сподели още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР