Световната здравна организация одобри за спешна употреба нова ваксина срещу

...
Световната здравна организация одобри за спешна употреба нова ваксина срещу
Коментари Харесай

СЗО одобри COVID ваксината на Новавакс за спешна употреба

Световната здравна организация утвърди за незабавна приложимост нова ваксина против ковид. Става дума за препарата Ковавакс Ти Ем, създаден от основаната в Съединени американски щати компания Новавакс и от Серумния институт в Индия, предава Асошиейтед прес.

Така се проправя пътя и за включването на имунизацията в подкрепяната от Организация на обединените нации стратегия за доставка на ваксини против ковид за бедните страни по света. Механизмът Ковакс има контракт за приемането на 1,35 милиарда дози от имунизацията на Новавакс, създадени в Серумния институт в Индия. Сега въпросът е до каква степен институтът ще се оправи с тази поръчка.

Ваксината е деветата, която получава позволение за незабавна приложимост от СЗО. Препаратът е доста друг от имунизациите, които са вкарани до момента в необятна приложимост против ковид. Той е протеинова ваксина, създадена с по-стара технология, употребена от години за производството на други типове ваксини.

Базираната в щата Мериленд Новавакс употребява генно инженерство, с цел да сътвори безвредни копия на коронавирусния протеин спайк (шипчест протеин) в кафези на инсекти. Учените го извличат, пречистват и след това го смесват с вещество, стимулиращо имунната система. Ваксината се употребява в две дози.

Досега тя е получила позволение за незабавна приложимост в Индонезия и във Филипините, а се чакат решения на Европейската организация по медикаментите и Англия. Очаква се и решение на американската Агенция за храни и медикаменти, като документите за това може да бъдат подадени до края на годината.

Миналото лято Новавакс заяви, че проучване с присъединяване на 30 000 души в Съединени американски щати и Мексико е посочило, че имунизацията е безвредна и че е 90 % ефикасна против симптоматична болест с по-ранни разновидности на ковид. Друго проучване във Англия с присъединяване на 15 000 души даде сходни резултати.

Изследване на сложена бустерна доза 6 месеца след последната от първите 2 дози демонстрира, че антителата против ковид са задоволителни, с цел да се оправят със мощно заразния Делта вид. Сега Новавакс прави тествания по какъв начин ще работи имунизацията против новия Омикрон вид и сходно на други производители приготвя и приспособена ваксина за по-добро справяне с него, в случай че възникне потребност от сходно нещо.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР