Световната здравна организация обяви, че най-страшната инфекциозна болест в света

...
Световната здравна организация обяви, че най-страшната инфекциозна болест в света
Коментари Харесай

СЗО: Туберколозата е най-опасната болест, всеки четвърти на планетата е застрашен

Световната здравна организация разгласи, че най-страшната инфекциозна болест в света е туберкулозата. Правителствата в света би трябвало да вземат незабавни ограничения за ограничение на разпространяването й.
Туберколозата е една от най-смъртоносните за хората инфекциозна болест. През 2017 година със болестта са били инфектирани 10 милиона души, а смъртните случаи са 1.6 милиона. Експертите предизвестяват, че всеки четвърти гражданин на планетата е евентуален притежател на туберкулозна зараза.

Данните на СЗО демонстрират, че от 2000 година до момента напъните на здравните служби по света са съумели да предотвратят гибелта на 54 милиона души, инфектирани с туберкулоза. Въпреки това заболяването, изпреварвайки даже СПИН, остава измежду най-опасните инфекции за хората. Държавите, отделящи незадоволително средства за профилактика и лекуване в ранната фаза на заболяването са най-застрашени.

От здравната организация са пресметнали, че през 2018 година на тези страни няма да доближат 3.5 милиарда $ за профилактика и лекуване, а до 2022 година сумата ще скочи на 7 милиарда $.

Борбата с туберкулозата се затруднява и от обстоятелството, че някои от медикаментите, които до момента са били сполучливи, към този момент са безполезни. Такъв е и главният препарат, употребен до момента - рифампицин.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР