Световната здравна организация коригира днес оценката сиза заплахата, свързана с

...
Световната здравна организация коригира днес оценката сиза заплахата, свързана с
Коментари Харесай

СЗО коригира оценката си за коронавируса - висока заплаха за света

Световната здравна организация поправя през днешния ден оценката си
за опасността, обвързвана с появилия се в Китай ковид,
като я промени от " умерена " на " висока " в интернационален проект и
призна, че е позволила " неточност във формулировката " в
предходните си отчети, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

СЗО по-рано беше оповестила, че рискът е " доста висок в Китай, висок на районно равнище и сдържан на интернационално равнище ". " Това беше неправилна дефиниция и я поправихме ", сподели за Агенция Франс Прес говорителка на основаната в Женева организация.

Тази промяна не трансформира обстоятелството, че СЗО не счита обстановката за " изключително състояние за публичното здраве от интернационален мащаб ", добави говорителката.

От началото на рецесията СЗО разгласява 6 отчета за обстановката.
Организацията употребява термина " изключително състояние за публичното здраве от интернационален мащаб " в редки случаи на епидемии, изискващи деятелен международен отговор като да вземем за пример свинския грип H1N1 през 2009 година, вируса Зика през 2016 година и треската Ебола в Западна Африка в интервала 2014-16 година и ДР Конго през 2018 година, напомня Франс прес.

Част от фамилията на коронавирусите, новият ковид 2019-nCoV поражда у инфектираните грипни признаци и може да се стигне до тежки дихателни проблеми. Досега вирусът е лишил живота на най-малко 81 души, а над 2700 са инфектирани в Китай от появяването му в края на декември до момента. Редица страни по света също записаха случаи на болест.

По времето на тежкия изострен респираторен синдром през 2002-2003 година СЗО остро подлага на критика Пекин, че е просрочен с повдигането на паника и в опит да прикрие мащаба на епидемията. През последните години самата СЗО беше обект на остри рецензии. Смята се, че тя е преувеличила заплахата по време на епидемията с вируса H1N1 през 2009 година Впоследствие СЗО беше упрекната, по време на ужасната зараза от Ебола в Западна Африка през 2014 година, че не е решила вярно мащаба на рецесията, преди тя да се задълбочи.

Генералният шеф на СЗО отпътува през днешния ден за Пекин, с цел да се срещне с държавни представители и здравни специалисти, които се пробват да овладеят разпространяването на смъртоносния вирус, съобщи Асошиейтед прес.

Тедрос Аданом Гебрейесус сподели, че СЗО желае да разбере какво е последното развиване на обстановката с вируса и да укрепи партньорството си с Китай в обезпечаване на по-нататъшна отбрана против огнищата на заболяването. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР