Световната здравна организация е готова да актуализира своите насоки относно

...
Световната здравна организация е готова да актуализира своите насоки относно
Коментари Харесай

Джендърия от СЗО: Полът не е ограничен само до мъже и жени

Световната здравна организация е подготвена да актуализира своите насоки по отношение на пола, и да заявява, че полът не е стеснен до мъж или жена.

Служители на интернационалната здравна организация обявиха, че модернизират своя „ справочник за консолидиране на половете “, оповестен в началото през 2011 година Насоките, употребявани от здравните експерти по целия свят, се актуализират въз основа на „ нови научни доказателства и концептуален прогрес “ по отношение на пола, здравето и развиването.

„ Процесът на обзор и актуализиране ще се основава на обширната работа, която към този момент е показана в управлението “, се споделя в уеб страницата на СЗО.

Новото управление от 146 страници ще актуализира „ основните понятия към пола “ и ще „ надвиши небинарните подходи “, с цел да признае, че половата еднаквост съществува в континуум и че „ полът не е стеснен до мъже или дами “, написа още в уеб страницата на СЗО.

Съобщава се, че някои здравни експерти са обезпокоени от този ход и изобщо от джендърясването и откровеното нахлуване на ЛГБТ идеологията в Световна здравна организация.

Актуализираните насоки се чака да вкарат „ нови рамки за пол, тъждество и права на индивида “, както и неуточнени принадлежности за спомагателна поддръжка на тези концепции.

„ През лятото и есента на 2022 година хората ще имат опцията да дават информация и противоположна връзка от прегледите на актуализациите и да вземат участие в семинар за валидиране и/или пилотните планове “, продължава СЗО.

Не е ясно по кое време модифицираното управление ще бъде финализирано и публикувано, само че някои специалисти жигосват актуализацията като проблематична.

„ Това е отменяне на главната биология – и е неточност “, сподели Джени Гембъл, професор в Училището по медицински сестри, акушерство и опазване на здравето към университета в Ковънтри, пред „ Дейли мейл “. „ Биологията е основен фактор за здравето и заболяванията.

Новото управление може да докара до непредвидени проблеми “, упорства Гембъл.

„ Липсата на изясненост по отношение на главната биология отваря вратата към редица проблеми, в това число доста неприятна здравна връзка, само че също и изкривени данни “, сподели Гембъл.

Друг експерт по медицински сестри и акушерство от университета в Западен Сидни също споделя, че новите идни насоки на СЗО са тревожни.

„ Формулировката, че има повече от мъжки и женски пол, е притеснителна “, сподели доктор Карлийн Грибъл пред изданието. „ Уебсайтът споделя, че наръчникът се актуализира в светлината на нови научни доказателства и концептуален прогрес по отношение на пола, здравето и развиването. “

„ Но няма научни доказателства, предполагащи повече от два пола “, твърди Грибъл.

„ По-скоро концепцията, че има повече от два пола, е постмодерно, ненаучно схващане, което не би трябвало да се поддържа от СЗО “, упорства тя.

Представители на СЗО може да актуализират насоките си, с цел да включват повече интерсекс лица, само че Грибъл счита, че новото управление ще е „ неопределено и стигматизиращо “.

Тя също по този начин се тормози, че дамите от всички възрасти ще са пострадали най-вече, като се има поради покачвания фокус върху полова еднаквост в последно време.

„ Ако това се случи, съвсем несъмнено ще се размие фокуса върху неподходящото състояние, пред което са изправени дамите и девойките в доста страни, единствено тъй като са дами “, сподели Грибъл.

„ Много от нас, които работят в интернационален проект в региона на майчиното и детското опазване на здравето, са мощно загрижени за натиска за използавне на безполов (или полово неутрален) език, който се популяризира в организации на Организация на обединените нации, като СЗО да вземем за пример. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР