Световната здравна организация актуализира информацията за новия вирус и разпространи

...
Световната здравна организация актуализира информацията за новия вирус и разпространи
Коментари Харесай

СЗО съветва как да се справим със стреса заради коронавируса

Световната здравна организация актуализира информацията за новия вирус и популяризира препоръки по какъв начин да се оправим със напрежението поради него. Вирусът се предава основно посредством въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният интервал, т.е. времето от контакта с болен до проявата на първите признаци, е от 2 до 14 дни.

От СЗО категорично прецизират, че вирусът се предава от инфектираните лица, когато демонстрират признаци. Все още не е ясно дали носителите на инфекцията, които са с леки недоволства или без такива, могат да я предават.

Възрастните хора и тези със съпътстващи болести са изложени на по-голям риск от развиване на тежки признаци.
Коронавирусът и България: Всички проби за COVID-19 от през днешния ден са негативни (ОБЗОР) Над 40 души са под лекарско наблюдаване
Няма характерно лекуване. Подходът е да се лекуват клиничните признаци – да вземем за пример тресчица и затруднено дишане.

Любомир образова бъдещи програмисти. На работното му място, с сътрудниците, разискват новия вирус, само че умерено.

" Аз не се презапасявам, не познавам и хора, които споделят, че се запасяват, макар че към този момент съвсем няма аптека с записка на вратата, че липсват маски ", сподели Любомир Томанов.
При подозрение за ковид: Четири стъпки, които да следват пациентите Лекарите приканват пациентите, които са развили признаци да останат у дома под карантина
Да беседваме с хора, на които имаме вяра – това е един от препоръките на Световната здравна организация по какъв начин да се оправим със напрежението.

И още – да се осведомяваме единствено от меродавен източник, а информацията, която събираме, да ни помогне точно да оценим риска за нас, с цел да вземем съответни ограничения.
Още европейски страни потвърдиха за първи болни с ковид Уолстрийт завършва седмица, близка до най-тежките дни от финансовата рецесията през 2008 година
СЗО опровергава и митовете, че пушенето, алкохолът или опиатите оказват помощ против напрежението.

Николай също е IT специалист, само че сега работи от у дома. Сам се е сложил под карантина, така е бил във Виетнам.

" Не ми се искаше да слагам сътрудниците ми под риск, нямам признаци, само че въпреки всичко вирусът има 14-дневен инкубационен интервал. Не се тормозя, макар че през вчерашния ден здравните инспектори споделиха, че рано или късно ще пристигна и е въпрос по кое време, а не дали ", разяснява Николай Костов.

Психолозите споделят, че не би трябвало авансово да претърпяваме събития, които не знаем дали и по какъв начин ще се случат.

" При стрес имунитетът ни пада, не е належащо да мислим за това какво би могло да се случи, тъй като ние не владеем нито предишното, нито бъдещето ", изясни психологът Ина Антонова.

Как да се понижи стресът при децата? От СЗО поучават родителите да изслушват терзанията им, да им дават обич и време, и да опишат обстановката с думи, разбираеми за възрастта им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР