Световната тенденция е някои от карциномите на щитовидната жлеза да

...
Световната тенденция е някои от карциномите на щитовидната жлеза да
Коментари Харесай

Нивото на медицината вече се измерва не с броя на извършените, а на избегнатите операции

Световната наклонност е някои от карциномите на щитовидната жлеза да не се оперират, а пациентите единствено да се наблюдават. Установено е, че в 14% от случаите микрокарциномите не нарастват в хода на човешкия живот. Последните новости в лекуването на ендокринните болести бяха показани на Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни болести, която се организира на 10 и 11 май в София и събра над 300 ендокринолози, над 100 хирурзи и доста пациенти.

Тенденцията да се редуцират интервенциите при тиреоиден карцином споделиха в София светилата в ендокринната хирургия – проф. Кюнг Те от Южна Корея и проф. Бруно Нидерле от Австрия. Според тях не повече от 5% от тиреоидните възли подлежат на хирургично лекуване. В Корея и Япония са понижили оперативните намеси с близо 36%.

" Съвременната оценка за равнището на медицината се базира не на това какъв брой оперативни намеси са осъществени, а на това какъв брой от тях са предотвратени”, разяснява проф. Румен Пандев и изрази страдание, че в лекуването на ендокринните тумори в България се преследва повече скорост и по-малко просвета и точност.

Наши хирурзи вършат новаторски интервенции при рак на щитовидната жлеза, само че за жалост сега в България липсва последващото лекуване с радиойод. И в случай че оперираните пациенти нямат финансовата опция да отидат в чужбина на радиойод-терапия, те са с висок риск за метастази. Проблемът е, че единственият търговец вносител на радиойод в България е отказал да го внася. Така българските пациенти сега нямат достъп до тази терапия, която другояче се заплаща от здравната каса.

Ендокринни хирурзи като проф. Румен Пандев, който е един от главните уредници на събитието, отстраняват рак на щитовидната жлеза посредством безкръвна ендоскопска интервенция без прорез на шията, а през устната празнина. Така България се подрежда измежду деветте европейски страни, в които се вършат такива новаторски интервенции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР