Световната търговска организация (СТО) прогнозира, че през настоящата година международната

...
Световната търговска организация (СТО) прогнозира, че през настоящата година международната
Коментари Харесай

СТО очаква международната търговия да намалее с до 32%

Световната комерсиална организация (СТО) предвижда, че през актуалната година интернационалната търговия със артикули ще се свие по-рязко, в сравнение с по времето на международната финансова рецесия преди десетилетие. Експертите чакат възобновяване да пристигна през 2021-а, когато пандемията отстъпи, само че с уловието, че страните ще работят дружно, оповестява "Ройтерс ".

СТО съобщи, че чака световната търговия да спадне през тази година с сред 13% и 32%, което е много необятен диапазон, защото към момента е доста нестабилно икономическото влияние на невижданата здравната рецесия, провокирана от ковид. За съпоставяне в разгара на финансовата рецесия през 2009-а търговията спадна с 12,5 на 100.

"Тези стойности са грозни и няма по какъв начин това да се заобиколи “, сподели на конференция генералният шеф на СТО Роберто Азеведо. Страните, които работят дружно, биха се възстановили по-бързо, в сравнение с в случай че всяка страна работи сама, до момента в който паричната, фискалната и комерсиалната политика би трябвало да вървят в една и съща посока. Обръщането към протекционизма би основало нови шокове, сподели той.

Търговското напрежение, изключително сред Съединени американски щати и Китай, докара до спад от 0,1% в международната търговия на артикули през предходната година. Редица национални водачи обявиха, че рецесията и острият дефицит на медицински консумативи значат, че производството би трябвало да бъде върнато вкъщи.

Базираната в Женева организация съобщи, че за 2021 година предвижда възобновяване на международната търговия със артикули с сред 21% и 24%, в огромна степен според от продължителността на пандемията и успеваемостта на политическите отговори.

От СТО акцентират, че през тази година съвсем всички райони ще претърпят двуцифрен % на спад в търговията, като най-тежък удар ще понесе износът от Северна Америка и Азия. Секторите със комплицирани вериги за основаване на стойност, като електроника и автомобилни артикули, ще отбележат по-голям спад.

"Ройтерс " оповестява още, че интернационалната търговия на услуги не се включва в прогнозите на СТО, само че основаната в Париж организация съобщи, че търговията в тази област може да бъде най-силно наранена от ковид заради рестриктивните мерки за превоз и пътешестване.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР