Световната търговска организация (СТО) даде зелена светлина на Китай да

...
Световната търговска организация (СТО) даде зелена светлина на Китай да
Коментари Харесай

СТО одобри китайски търговски санкции спрямо САЩ за 3,58 млрд. долара

Световната комерсиална организация (СТО) даде зелена светлина на Китай да наложи търговски наказания на стойност 3,58 милиарда $ на Съединените щати за това, че не са били премахни наложените от преди години американски антидъмпинговите мита, заяви в петък организация Блумбърг.

Спечелената от Китай тъжба пред СТО датира отпреди тарифната война сред двете най-големи стопански системи в света, само че днешното решение може да окаже известно отрицателно въздействие в хода на настоящите търговски договаряния.

Претърпените от Китай вреди, посочени в днешното изказване на уеб страницата на основаната в Женева интернационална комерсиална организация са третите по-големина в историята на СТО.

Случаят, поради който Китай беше подал тъжба пред СТО, стартира преди 18-месечната комерсиална война сред двете страни. Докато ръководещите в Пекин и Вашингтон се занимават с въпроси по отношение на актуалните договаряния за подписване на "първа фаза " от всеобхватна комерсиална договорка, решението на Световната комерсиална организация дава на Китай ново, освен това изцяло законно оръжие с което да окаже прочут напън върху администрацията на Доналд Тръмп, в случай че несъмнено реши да го направи.

През май 2017-а година СТО взе решение, съгласно което Съединени американски щати би трябвало да трансформират антидъмпинговия си режим по отношение на някои китайски артикули. Повод за това решение беше неспазването от Вашингтон на предходно решение на Световната комерсиална организация (СТО) от 2012-а година по време на ръководството на президента Барака Обама. Самото решение на СТО изискваше от Съединени американски щати да анулират цените за слънчеви панели, стоманени цилиндри, вятърни електроцентрали и пресован алуминий, наред с други китайски артикули.

В резултат на това Китай подаде тъжба в СТО да получи позволение да наложи компенсиращи наказателни мита на американски артикули в размер на 7 милиарда $. През януари тази година СТО даде на Министерството на търговията на Съединени американски щати период до 22 август да промени своите антидъмпингови методологии или рискува да се изправи пред вероятността за ответни наказателни китайски мита.

С днешното дефинитивно решение на СТО се дава зелена светлина на Китай да наложи мита върху вноса на артикули от Съединени американски щати на стойност 3,58 милиарда $ годишно, или за към половината от желаната от Пекин сума.

Това става в миг, когато двете най-големи стопански системи в света като че ли са на път да завършват сполучливо така наречен "първа фаза " от по-всеобхватно комерсиално съглашение.

По-рано през днешния ден от Пекин пристигна информация, че комерсиалните договаряния "напредват добре ", след което последваха и сходни оптимистичните послания и от страна на шефа на Националния стопански съвет на Съединени американски щати Лари Къдлоу.

Китайският президент Си Цзинпин и неговият американски сътрудник Доналд Тръмп възнамеряваха да се срещнат по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) в Чили през ноември, с цел да парафират публично "първата фаза " от комерсиалната договорка, само че срещата на върха беше анулирана заради уличните митинги в чилийската столица Сантяго.

В четвъртък Тръмп акцентира, че в скоро време ще бъде оповестено новото място на плануваната сред двамата водачи среща, до момента в който представителят на китайското външно министерство удостовери в петък, че страната е в "близък контакт " със Съединени американски щати по отношение на организирането на тази среща, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР