Световната търговия може да намалее с цели 32 процента през

...
Световната търговия може да намалее с цели 32 процента през
Коментари Харесай

Пандемията намалява с 32% световната търговия и с 8,8% БВП

Световната търговия може да намалее с цели 32 % през тази година вследствие на новата пандемия от ковид (COVID-19), съобщи Световната комерсиална организация (СТО) в нов отчет от сряда.

СТО предизвести, че пандемията ще засегне съществено международната търговия. " Очаква се международната търговия да спадне с сред 13% и 32% през 2020 година, защото пандемията COVID-19 нарушава естествената икономическа интензивност и живот по света ", се споделя в отчета.

Междувременно генералният шеф на СТО Роберто Азеведо означи, че спадът е " противен ", само че обстановката може да се усъвършенства през идната година, в случай че пандемията завърши скоро.

" Тези числа са грозни - няма по какъв начин да се заобиколи това. Но е допустимо бързо, пламенно възобновяване. Решенията, взети в този момент, ще дефинират бъдещата форма на възобновяване и световните вероятности за напредък ", акцентира той.

Базираният в Женева търговски орган показа два вероятни сюжета за световна търговия през идващите години, като означи, че невижданият темперамент на здравната рецесия може да докара до необятен набор от резултати, оповестява " Блумбърг ".

При оптимистичен сюжет СТО съобщи, че международната търговия със артикули може да падне с 13% през 2020 година и да отскочи с 21% през 2021 година - спрямо 0,1% стесняване през 2019 година При оптимистичния сюжет брутният вътрешен артикул може да се свие с 2,5% през 2020 година и нараства със 7,4% през 2021г.

В скептичен случай размерът на международната търговия със артикули може да спадне с цели 32% през тази година с опция за 24% нарастване през идната година. В тази обстановка международният Брутният вътрешен продукт може да се свие с цели 8,8% през 2020 година и да нарасне с 5,9% през 2021 година

Ако бъде реализиран оптимистичният сюжет, прогнозата на СТО съперничи на актуалния връх в спокойно време, който бе избран през 2009 година, когато размерът на международната търговия на артикули понижа с към 12%, а световният Брутният вътрешен продукт се сви 2%. Ако песимистичният сюжет се осъществя, това може да е най-бързият спад в световната търговия след Голямата меланхолия.

Прогнозите акцентират обстоятелството, че светът е очевидец на неповторима здравна и икономическа рецесия, която не е следена най-малко от едно потомство. В международен мащаб над 80 000 души са починали от Covid-19, а броят на световните инфекции скоро ще надвиши 1,5 милиона.

Здравната рецесия принуди най-големите стопански системи в света да кажат на своите жители да стоят у дома и да затварят търговски обекти, заводи и други несъществени услуги, с цел да оказват помощ за угнетяване на разпространяването на заболяването. Мерките за избавяне на живота провокираха едновременен потрес в търсенето и предлагането, който се развихри в международните индустриални и логистични мрежи и удари потреблението на артикули на дребно, туристически и хотелиерски услуги.

Миналата седмица ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи, че световната стопанска система към този момент е в криза, която е " доста по-лоша от международната финансова рецесия ".

Дълбочината и продължителността на икономическия спад значително зависи от това какъв брой дълго държавните управления ще поддържат своите блокади - доста от тях се чака да продължат през май или юни.

Базираната в Париж организация за икономическо съдействие и развиване пресмята, че за всеки месец на ограничение ще има загуба от 2 процентни пункта при годишен напредък на Брутният вътрешен продукт.

Търговията с услуги, която не е включена в прогнозата на СТО, може да бъде съставният елемент на международната търговия, който е най-пряко обиден от Covid-19 и рестриктивните мерки за превоз и пътешестване, които предизвиква, се показва в отчета. Някои спадове в търговията с услуги по време на пандемията могат да са вечно.

" Почти всички райони ще претърпят двуцифрен спад в размера на търговията през 2020 година, като износът от Северна Америка и Азия е най-силно обиден ", съобщи СТО.

Търговията ще спадне по-рязко в браншовете, характеризиращи се със комплицирани връзки на веригата, като електрониката и автомобилните артикули, се показва в отчета.

Силното възобновяване е по-вероятно, в случай че предприятията и потребителите преглеждат пандемията като краткотраен еднократен потрес, съобщи СТО.

" В този случай разходът за капиталови артикули и потребителски дълготрайни артикули може да се възобнови покрай предходните равнища, откакто рецесията отшуми ", се споделя в известието. " От друга страна, в случай че заразяването е дълготрайно и/или повтарящата се неустановеност стане всеобхватна, семействата и бизнесът евентуално ще харчат по-предпазливо. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР