Световната търговия може да намалее с цели 32 процента през

...
Световната търговия може да намалее с цели 32 процента през
Коментари Харесай

Пандемията намалява с 32% световната търговия и с 8,8% БВП

Световната търговия може да намалее с цели 32 % през тази година вследствие на новата пандемия от ковид (COVID-19), съобщи Световната комерсиална организация (СТО) в нов отчет от сряда.

СТО предизвести, че пандемията ще засегне съществено международната търговия . " Очаква се международната търговия да спадне с сред 13% и 32% през 2020 година, защото пандемията COVID-19 нарушава естествената икономическа интензивност и живот по света ", се споделя в отчета.

Междувременно генералният шеф на СТО Роберто Азеведо означи, че спадът е " противен ", само че обстановката може да се усъвършенства през идната година, в случай че пандемията завърши скоро .

" Тези числа са грозни - няма по какъв начин да се заобиколи това. Но е допустимо бързо, пламенно възобновяване . Решенията, взети в този момент, ще дефинират бъдещата форма на възобновяване и световните вероятности за напредък ", акцентира той.
 Организация на обединените нации чака загуба на 195 млн. работни места
Организация на обединените нации чака загуба на 195 млн. работни места

Мерките против пандемията засягат 81% от международната работна мощ

Базираният в Женева търговски орган показа два вероятни сюжета за световна търговия през идващите години , като означи, че невижданият темперамент на здравната рецесия може да докара до необятен набор от резултати, оповестява " Блумбърг ".

При оптимистичен сюжет СТО съобщи, че международната търговия със артикули може да падне с 13% през 2020 година и да отскочи с 21% през 2021 година - спрямо 0,1% стесняване през 2019 година При оптимистичния сюжет брутният вътрешен артикул може да се свие с 2,5% през 2020 година и нараства със 7,4% през 2021г.

В скептичен случай размерът на международната търговия със артикули може да спадне с цели 32% през тази година с опция за 24% нарастване през идната година . В тази обстановка международният Брутният вътрешен продукт може да се свие с цели 8,8% през 2020 година и да нарасне с 5,9% през 2021 година

Ако бъде реализиран оптимистичният сюжет, прогнозата на СТО съперничи на актуалния връх в спокойно време, който бе избран през 2009 година, когато размерът на международната търговия на артикули понижа с към 12%, а световният Брутният вътрешен продукт се сви 2%. Ако песимистичният сюжет се осъществя, това може да е най-бързият спад в световната търговия след Голямата меланхолия .

Прогнозите акцентират обстоятелството, че светът е очевидец на неповторима здравна и икономическа рецесия, която не е следена най-малко от едно потомство . В международен мащаб над 80 000 души са починали от Covid-19, а броят на световните инфекции скоро ще надвиши 1,5 милиона.

Здравната рецесия принуди най-големите стопански системи в света да кажат на своите жители да стоят у дома и да затварят търговски обекти, заводи и други несъществени услуги , с цел да оказват помощ за угнетяване на разпространяването на заболяването. Мерките за избавяне на живота провокираха едновременен потрес в търсенето и предлагането , който се развихри в международните индустриални и логистични мрежи и удари потреблението на артикули на дребно, туристически и хотелиерски услуги.
 МВФ разгласи началото на криза на международната стопанска система
МВФ разгласи началото на криза на международната стопанска система

Тя била по-тежка от тази през 2009 година

Миналата седмица ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи, че световната стопанска система към този момент е в криза , която е " доста по-лоша от международната финансова рецесия ".

Дълбочината и продължителността на икономическия спад значително зависи от това какъв брой дълго държавните управления ще поддържат своите блокади - доста от тях се чака да продължат през май или юни .

Базираната в Париж организация за икономическо съдействие и развиване пресмята, че за всеки месец на ограничение ще има загуба от 2 процентни пункта при годишен напредък на Брутният вътрешен продукт .

Търговията с услуги, която не е включена в прогнозата на СТО, може да бъде съставният елемент на международната търговия, който е най-пряко обиден от Covid-19 и рестриктивните мерки за превоз и пътешестване, които предизвиква, се показва в отчета. Някои спадове в търговията с услуги по време на пандемията могат да са вечно .
 ЕЦБ настоятелно прикани за 1,5 трилиона евро за ограничения за справяне с рецесията Обновена
ЕЦБ настоятелно прикани за 1,5 трилиона евро за ограничения за справяне с рецесията

Икономиката на блока може да се свие с 10% тази година

" Почти всички райони ще претърпят двуцифрен спад в размера на търговията през 2020 година, като износът от Северна Америка и Азия е най-силно обиден ", съобщи СТО.

Търговията ще спадне по-рязко в браншовете, характеризиращи се със комплицирани връзки на веригата , като електрониката и автомобилните артикули, се показва в отчета.

Силното възобновяване е по-вероятно, в случай че предприятията и потребителите преглеждат пандемията като краткотраен еднократен потрес , съобщи СТО.

" В този случай разходът за капиталови артикули и потребителски дълготрайни артикули може да се възобнови покрай предходните равнища, откакто рецесията отшуми ", се споделя в известието. " От друга страна, в случай че заразяването е дълготрайно и/или повтарящата се неустановеност стане всеобхватна, семействата и бизнесът евентуално ще харчат по-предпазливо. "
 Държавите от Г-20 наливат $5 трлн. в международната стопанска система
Държавите от Г-20 наливат $5 трлн. в международната стопанска система

Вирусът не зачита граници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР