Световната шампионка в алпийския сноуборд Естер Ледецка сътвори една от

...
Световната шампионка в алпийския сноуборд Естер Ледецка сътвори една от
Коментари Харесай

Световна шампионка в сноуборда шокира света със злато в алпийския Супер-Г

Световната шампионка в алпийския сноуборд Естер Ледецка сътвори една от най-големите сензации в историята на олимпийските игри. 22-годишната чехкиня шокира спортния свят, откакто завоюва златен орден в супергигантския слалом.

Ледецка влезе в история още преди да стартира надпреварите си в Пьонгчанг. Тя стана първият състезател, който си обезпечи олимпийско присъединяване по едно и също време в сноуборда и алпийските ски. Дори в най-смелите си фантазии обаче чехкинята не е мечтала за орден в ските.

През този сезон двукратната международна шампионка по сноуборд впечатли всички със седмо място в спускането в Лейк Луис. Това обаче беше единственото й влизане в топ 10 от общо 19 старта в Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Най-добрите й резултати в Супер-Г бяха две 19-и места - в Гармиш през януари 2017 година и в Лейк Луис през декември 2016 година През този сезон тя взе участие в три супергигантски слалома за Световната купа, като отпадна в първия, а в другите два се класира 24-а и 44-а.

Ледецка обаче се възползва по-най-добрия метод от странните изискванията в едно извънредно непредвидимо съревнование. Заради мощните ветрове началото се забави с към един час. Големите фаворитки за златото стартираха първи, а тежката писта докара до голям брой неточности.

Ледецка изпревари единствено с една стотна от секундата олимпийската шампионка в дисциплината от Сочи 2014 Ана Файт. Световната вицешампионка в Супер-Г Тина Вайратер приключи трета с закъснение от 0.11 сек. Тя се пребори за бронзовия орден, откакто изпревари с една стотна двукратната носителка на дребната международна купа в тази дисциплинираност Лара Гут.

Линдзи Вон приключи шеста при завръщането си на олимпийски игри, откакто пропусна Сочи 2014 поради тежка травма в коляното. Американката, която беше с първи стартове номер, имаше всички шансове за златото, само че позволи неточност на последния скок. Тя остана на 0.38 сек. от Ледецка, а същото време реализира и италианката Федерика Бриньоне.

Друга представителка на Италия - Йохана Шнарф, се класира пета с пасив от 0.16 сек. Пълен неуспех претърпя настояща международната шампионка в Супер-Г Никола Шмидхофер от Австрия, която загуби 1.10 сек. от Ледецка и остана едвам 19-а.

" Просто се чудех какво стана. Това някаква смешка ли е? Казах си, че в този момент ще трансформират времето ми. Ще изчакам още малко и ще го сменят, ще прибавят някоя секунда.Взирах се в таблото, само че нищо не се случваше, а към мен всички крещяха. Започнах да си мисля: " Ок, това е доста необичайно ", сподели Ледецка, която дълго време не можеше да повярва, че е спечелила златния орден.

Файт също беше шокирана. " Мислях, че съм спечелила златото. За мен е голяма изненада, че тя съумя да направи това. Първоначално си помислих, че е някаква неточност. Но желая да я поздравя, тъй като тя направи доста положителни каране ", съобщи австрийката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (184)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР