Световната шампионка на троен скок при девойките под 20 години

...
Световната шампионка на троен скок при девойките под 20 години
Коментари Харесай

Александра Начева грабна приза за най-добър млад спортист за 2018 година

 Александра Начева с следващо самопризнание
Световната шампионка на троен скок при девойките под 20 години Александра Начева беше определена за най-хубав млад състезател на България за 2018 година. Тя завоюва осмото издание на анкетата на уеб страницата за детско-юношески спорт Viasport.bg, S Media и Фондация " Играй с Развитие ".

През миналата година Начева стана шампионка в тройния скок на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, златна медалистка е от международното състезание при девойките под 20 години в Тампере и сребърна от европейското до 18 години в Дьор. Тези достижения й донесоха 1507 точки за класацията, в която участваха рекордните 159 спортни публицисти. Те показаха общо 42-ма състезатели от 21 типа спорт в анкетните си карти, както и шестима треньори на подрастващи и 4 тима.

Александра Начева си потегли с велосипед на българския производител Sprint от церемонията, която се организира в невероятната конюнктура на Образователно-спортен комплекс " Лозенец ".

" Благодаря доста за премията. Пожелавам на себе си и на всички спортисти да не престават да се изкачват по стълбичката ", сподели Начева.

През 2017 година Начева беше първа подгласничка в класацията на плувеца Антъни Иванов, който в този момент остана втори с 1182 точки. На трета позиция за 2018 година с 1100 точки се подреди тенисистът Адриан Андреев, за който това е рекордно пето влизане в топ 10 при младите. Антъни Иванов и Андриан Андреев не участваха на церемонията, защото сега не са в България.

Златната десетка се добавя от: Мариела Костадинова/Панайот Димитров (спортна акробатика), Боряна Калейн (художествена гимнастика), Едмонд Назарян (борба), Валентин Андреев (лека атлетика), Христо Христов (вдигане на тежести), Ивет Горанова (карате) и Мария Делчева (бадминтон).

Преди Александра Начева наградата за номер 1 при младите са печелили: Владимир Зографски (2011 година, ски скок), Ния Димитрова (2012, биатлон), Денис Димитров (2013, лека атлетика), Благой Найденов (2014, бокс), Даниел Асенов (2015, бокс) и Антъни Иванов (2016 и 2017, плуване).

Наставникът на Начева - Стойко Цонов беше определен за най-хубав треньор на подрастващи също с голяма преднина. Той получи 1140 точки и остави надалеч зад себе си втория Борислав Георгиев (бокс) с 210 т.

Цонов беше награден с картина от пловдивската художничка Неда Начева и с купа, връчена от основния секретар на ММС Асен Марков пред всички треньори, участвали на церемонията. Цонов се причисли към елитната компания от експерти, вдигали купата за номер 1 на Viasport.bg, в която са: Камелия Дунавска (художествена гимнастика, 2013 г.), Александър Димитров (футбол, 2014 г.), Драган Иванов (волейбол, 2015 г.), Асен Пандов (шорттрек, 2016) и Ангел Стойков (футбол, 2017).

Девойките от националния тим по волейбол (U17), водени от Стоян Гунчев, завоюваха купата за най-хубав тим, откакто изпревариха с голяма преднина юношеските национали по бокс.

Волейболистите под 16 година, които станаха балкански първенци, и техният треньор Мартин Стоев пък получиха специфичния приз на Фондация " Играй с Развитие ".

С премията " Воля за победа " беше отличен 13-годишният Емил Кондев от Пазарджик, който е роден с аутизъм, само че тренира плуване и през 2018-а завоюва първите си медали.

Интересен сюжет от церемонията беше, че доста от отличените получиха своите награди от настоящи спортисти, които до скоро са били в полезрението или даже са печелили анкетата на Viasport.bg за подрастващи. Сред тях бяха Тайбе Юсеин (борба), Димитър Кузманов (тенис) и Александра Стублева (карате), които са били спечелили в месечните анкети в зората на сайта; Стефани Стоева (бадминтон), която откри място в първата Златна десетка през 2011 година, както и спечелилият за 2013 година Денис Димитров (лека атлетика).

Освен със специфичните статуетки, отличените бяха наградени с мобилни телефони и раници от А1, спортна екипировка от Asics, книги от издателство " Жануа `98 " и други предметни награди.

Ето и Топ 10 на най-хубавите спортисти на България за 2018 година:

1. Александра Начева (лека атлетика) 1507 точки
2. Антъни Иванов (плуване) 1182
3. Адриан Андреев (тенис) 1100
4. М. Костадинова/П. Димитров (акробатика) 682
5. Боряна Калейн (художествена гимнастика) 556
6. Едмонд Назарян (борба) 527
7. Валентин Андреев (лека атлетика) 402
8. Христо Христов (вдигане на тежести) 375
9. Ивет Горанова (карате) 358
10. Мария Делчева (бадминтон) 230

Треньор номер 1 на подрастващи:
1. Стойко Цонов (лека атлетика) - 1140 точки

Отбор номер 1 при подрастващите:
1. Национален тим по волейбол за девойки под 17 години - 970 точки)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР