Световната програма по прехраната (WFP) съобщи във вторник, че около

...
Световната програма по прехраната (WFP) съобщи във вторник, че около
Коментари Харесай

ООН: 13 млн. души са изправени пред глад в Африка

Световната стратегия по прехраната (WFP) заяви във вторник, че към 13 милиона души в Кения, Сомалия и Етиопия са изправени пред мощен апетит, защото Африканският рог претърпява най-тежката суша от десетилетия.

Три поредни дъждовни сезона не съумяха да се оправят с записаното в района най-голямо засушаване от 1981 година насам, съобщи организацията на Организация на обединените нации.

Сушата е унищожила реколтата и е предизвикала " извънредно " висока смъртност на добитъка, принуждавайки селските фамилии, които разчитат на скотовъдство и земеделие, да изоставен домовете си.

Водата и пасищата са в дефицит, а прогнозите за превалявания под междинното равнище през идващите месеци заплашват с още по-голяма бедност, съобщи Майкъл Дънфорд - районен шеф на WFP в Източна Африка.

" Реколтата е унищожена, добитъкът умира, а гладът се усилва, защото в Африканския рог има повтарящи се суши ", сподели той.

" Ситуацията изисква незабавни филантропични дейности ", с цел да се избегне повтаряне на рецесия като тази в Сомалия през 2011 година, когато 250 000 души умряха от апетит по време на продължителна суша.

Хранителната помощ се разпределя в сухите региони на Кения, Етиопия и Сомалия, където процентът на недохранване е висок и към 13 милиона души са застрашени от мощен апетит през първото тримесечие на тази година.

Около 5,7 млн. души се нуждаят от хранителна помощ в Южна и Югоизточна Етиопия, в това число половин милион недохранени деца и майки.

В Сомалия броят на хората, класифицирани като съществено гладуващи, се чака да нарасне от 3,5 млн. на 4,6 млн. до май, в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения.

Други 2,8 милиона души се нуждаят от помощ в Югоизточна и Северна Кения, където през септември беше оповестено изключително състояние поради сушата.

WFP съобщи, че са нужни 327 млн. $ за посрещане на непосредствените потребности през идващите шест месеца и за оказване помощ на пастирските общности да станат по-устойчиви на повтарящи се климатични разтърсвания.

През 2011 година неналичието на дъждовете докара до най-сухата година от 1951 година насам в сухите райони на Кения, Сомалия, Етиопия, Джибути и Уганда.

Експертите настояват, че рисковите метеорологични феномени се случват все по-често и по-интензивно заради изменението на климата, като Африка, която има минимален принос за световното стопляне, понася най-голямата тежест.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР