Световната програма по прехраната на ООН е доставила през декември

...
Световната програма по прехраната на ООН е доставила през декември
Коментари Харесай

ООН е доставила храна за 9,5 милиона души в Йемен през миналия месец

Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации е доставила през декември храни и ваучери за над 9,5 милиона души в Йемен, само че това е под набелязаната от организацията месечна цел от 10 млн. души в застрашената от апетит страна. Това съобщи през днешния ден на брифинг в Женева представител на Обединените народи, представен от Ройтерс.

"Постигнахме равнище от малко под 10 млн. души, тъй като ситуацията в някои региони забави до известна степен разпределянето (на храните). В някои региони сигурността не е такава, каквато се чака ", сподели представителят. "Освен това на някои контролни пунктове камионите ни бяха спирани за инспекции, които продължаваха повече от нормалното ", добави той.

След това представителят разясни, че изнесените от него данни се отнасят за хранителна помощ, "изпратена " към локални разпределителни центрове в цялостен Йемен, само че тя и до момента не била изцяло раздадена на крайните си получатели.

Световната стратегия по прехраната, която през ноември обезпечи доставки за 7-8 млн. йеменци, се пробва да доближи до допустимо максимален брой хора от 12-те милиона души, за които има риск от апетит. През декември организацията съобщи, че част от хранителната помощ за йеменците се крадяла и била разпродавана в някои от регионите под контрола на съюзените с Иран размирен милиции хуси.

На мирните договаряния предишния месец в Стокхолм, състояли се под егидата на Организация на обединените нации сред подкрепяното от Саудитска Арабия йеменско държавно управление и хусите, беше реализирано нежно помирение за територията на извънредно значимия пристанищен град Ходейда.

Говорителят на СПП съобщи, че този месец програмата е съумяла за пръв път от юли да достави храна за над 10 000 фамилии в два тежко наранени от военния спор региона на Ходейда - Тахита и Дурайхми, което станало допустимо с помощта на намаляване на боевете.

"Примирието е нежно, към момента имаме спорадични проблеми във и към Ходейда ", сподели той.

Според оповестено предишния месец изследване продължаващата от близо четири години война в Йемен и рухването на йеменската стопанска система излагат 15,9 млн. души или 53 % от популацията на риск от "сериозна неустановеност в питателните доставки " и апетит, в случай че не бъдат подхванати незабавни дейности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР