Световната премиера на клавирен квинтет от Добринка Табакова със заглавие

...
Световната премиера на клавирен квинтет от Добринка Табакова със заглавие
Коментари Харесай

Номинираната за “Грами“ Добринка Табакова представя “Каменна следа“ в Пловдив

Световната премиера на клавирен квинтет от Добринка Табакова със заглавие „ Каменна диря “ ще се състои на 9 август от 19 часа в Епископската базилика.  Родена в Пловдив, Табакова живее и твори в Лондон от 1991 година, където приключва консерваторията „ Гилдхол ” и получава докторска степен от Кингс Колидж Лондон. Музиката ѝ, която Уошингтън Таймс дефинира като „ надълбоко вълнуваща “, е представяна на разнообразни европейски музикални фестивали, измежду които BBC Proms (Великобритания), Шлезвиг-Холщайн (Германия), Возвращение (Русия), Световни слънчеви песни (Латвия) и Тъмни музикални дни (Исландия).
Прочетете още
През 2014 година дебютният ѝ авторски албум “Струнни пътеки “, публикуван от немската звукозаписна компания ECM Records, е номиниран за премия „ Грами “ в категория „ Най-добър типичен компендиум ”. През 2017 година Табакова е назначена за резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си (BBCCO). Тя е притежател на премията за химн за Златния празник на кралица Елизабет II и Първа премия и медальон на Kонкурсa за хорова творба на фондация “Сорел “ в Ню Йорк. Сред другите ѝ значими планове са „ Безсмъртният Шекспир “ – кантата за 400-годишнината от гибелта на Шекспир през 2016 година и двойният пиано концерт “Заедно да не забравяме да танцуваме / Векове медитация “ за Фестивала на трите хора във Англия, който през 2019 година беше разгласен от фондация PRS за една от най-хубавите модерни композиции на Обединеното кралство за последните 25 години. Вторият авторски албум на Добринка Табакова (Regent Records) – с хорова музика, изпълнена от Труроския катедрален хор с Концертния оркестър на Би Би Си – бе определен за един от най-хубавите албуми на 2019 година от критиците на списание „ Грамофон “.

През 2021 година Табакова приключи оркестровата си “Земна сюита ” за Концертния оркестър на Би Би Си и цигулковия концерт „ Търпението на дърветата “ за Международния манчестърски фестивал. През 2023 година се чакат третият ѝ авторски албум (ECM Records), премиерни осъществявания на Камерния хор на Сейнт Луис и The Sixteen, нов струнен квартет за състезанието ARD в Мюнхен и нов запис с оркестъра на Сейнт Луукс в Ню Йорк.

Клавирен квинтет от Добринка Табакова е написан по поръчка на Фондация „ Неотъпкана пътека “ с финансовата поддръжка на Фондация за нова музика „ Ернст декор Сименс “. Събитието се реализира и с поддръжката на община Пловдив по К3 „ Гражданска интензивност “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР