Световната премиера на CAGED ще се състои на 7 септември

...
Световната премиера на CAGED ще се състои на 7 септември
Коментари Харесай

Зад кулисите на спектакъла CAGED от GAYA DANCE COMPANY

Световната премиера на CAGED ще се състои на 7 септември в Дом на културата “Борис Христов ”,  от 19:30ч. Спектакълът е първият план на учредената в Пловдив GAYA DANCE COMPANY и е копродуциран от Фондация “ЕДНО за Култура и Изкуства ”.
Хореограф на CAGED е Пансън Ким (Корея), а в спектакъла взимат присъединяване българските актьори Павел Терзийски (музикално изпълнение), Стефан Димитров и Полина Христова (кукловоди), Никола Тороманов (сценография), Мариета Голомехова (дизайн на кукли и маски) и Емилиян Гацов (композитор и озвучител). На сцената ще забележим танцьорите от Корея - Бонг Су Ким, Йонгджун Шин и Джийон Янг, а светлинният дизайн е поверен на Каролин Вандам от Франция.
Сливайки актуален танц, музика и куклен спектакъл в едно цяло, CAGED ни води в света на страховете, които царуват над съзнанието и мозъците ни. Заклещени в боязън, забравяме, че това е положение на духа, което може да бъде победено. Как? Като оставим страховете да преминат през нас, вместо да ги затваряме вътре в себе си. Като отворим съзнанието си и си позволим да бъдем същински щастливи.
Спектакълът ще ни запознае с историите на трима персонажи, затворени в клетките на личните си страхове, които ще оживеят на сцената под формата на танцуващи действителни и нереални същества. Докато героите отделят голямо количество психическа сила, борейки се с “демоните ” си, те ще се материализират в една нова реалност.


“Очаквайте висок полет и надълбоко потапяне. ” 

Павел Терзийски - музикално осъществяване

 

" Човешката душа няма години, пол или раса. Тя има блян. Да бъде свободна. Ще пуснем ли душите си от клетката на 7- ми септември? Искам да схвана. " Полина Христова - кукловод

 

“Много забавен за мен е обменът сред другите посоки в театралните изкуства,както и взаимната работа с изключителните експерти от Южна Корея. ”

Стефан Димитров - кукловод

 

“Попадаме в капан, сходен на черна дупка. Без да знаем по какъв начин сме го създали. Трудно е да се каже, дали светът, в който живеем, е действителност или сън. ” Йонгджун Шин - танцьор

 

“Човешката кожа е еластична,  тя може да сменя цвета, формата си, може да трансформира външността ни, само че не може да изпълва със наличие. Отливайки тези силиконови кожи толкоз близки до действителните, всякога си мислех, какъв брой е уязвимо наличието. Колко доста старания се поставят да извадим отпечатъка на своята осанка, с цел да се забележим, да се познаем, да се отгатнем.... ”

Мариета Голомехова (дизайн на кукли и маски)

“CAGED повлия на всекидневието ми, което беше като на видеолента. А смътните ми страхове се кристализираха в действителност. ” Бонг Су Ким - танцьор
 
Кой стои зад плана?
Пансън Ким - хореограф и създател на GAYA DANCE COMPANY
На сцената Пансън Ким изследва съкровените страсти, тънките струни на душевността и обмяната на сила сред хората. CAGED е първата творба на неговата компания GAYA DANCE COMPANY, а самичък споделя, че тя е “огледало на личните ни увреждания ”.
Пансън Ким се занимава със актуален танц още от дете и приключва Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts) в Сеул. Развива интернационална кариера като танцьор в продукции на Жан-Клод Галота, Изток Ковач, Исмаел Иво, Laboratory Dance Project, Мина Ю и други. От 2010-а година насам основава е хореограф на редица модерни танцови спектакли с интернационално самопризнание.
Джийон Янг, Бонг Су Ким и Йонгджун Шин - танцьори
Джийон Янг следва актуален танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), а по-късно се причислява към танцова компания LDP в Южна Корея. Участвала е в планове на Art Project Bora и е танцувала на интернационалните подиуми по целия свят, в това число в Швейцария, Мексико, Германия, Испания, Франция, Финландия, Щатите и Индонезия.
Бонг Су Ким е танцьор и хореограф, основан в Сеул, Южна Корея. След като приключва компетентност Съвременен танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), Ким стартира да танцува за голям брой компании, както в Корея, по този начин и на открито. В момента е главният хореограф в колектива Ubuntu и член на изобретателната група mover.
Йонгджун Шин е танцьор от корейски генезис, основан във Франция. Той е част от танцовата компания Theater Bielefeld, като преди този момент, също като Джийон Янг, е бил част от LDP в Южна Корея. Участва в в редица интернационалните продукции, а също по този начин и преподава танц в Училището по изкуства в Лозана.
Павел Терзийски - музикално осъществяване
Павел Терзийски е неповторим джаз вокалист, чиито разнородни техники придвижват слушателите в далечни земи и показват надълбоко равнище на прекарване на музиката. През последното десетилетие взе участие в голям брой солови и групови планове с някои от най-големите имена, част от българската ъндърграунд джаз сцена - Антони Дончев, Росен Захариев, Arable Karajan и други. Открояващ се със своите истински музикални импровизации, Павел е прочут измежду публиките в Германия, Англия, Австрия, Норвегия и Холандия.
Емилиян Гацов - композитор
Емилиян Гацов живее и работи в цяла Европа. Гацов основава и музикалната среда за огромна част от спектаклите на Иво Димчев. Автор e на музиката на повече от 70 театрални постановки, танцови спектакли и кино продукции. Сътрудничи с известни български режисьори като Мариус Куркински, Десислава Шпатова, Касиел Ноа Ашер и други. Няколко пъти е номиниран за „ Икар “ и „ Аскеер “ в категорията за авторска музика и печели „ Икар “ за „ Психоза 4:48 “ на Десислава Шпатова. Автор е и на музиката на голям брой танцови планове на обединения като NOMAD Dance Academy, балет Арабеск, Brain Store Project и други.
Полина Христова и Стефан Димитров - кукловоди
Полина Христова се изявява на разнообразни подиуми в българския куклен спектакъл от 1993-а година насам. Актриса, приключила НАТФИЗ в компетентност Актьорско майсторство за куклен спектакъл в класа на проф. Жени Пашова, Полина има редица награди от фестивали за куклен спектакъл в България, Холандия, Сърбия и Хърватия.
Стефан Димитров е български сценичен и кино актьор и кукловод. Новаторският му жанр се радва на известност и влиятелни награди от 2013-а година насам. Стефан е развил извънреден нюх към детайлите в интеракцията си с предмети и други материали, в това число кукли, като употребява натурален метод и уголемява границите на обичайното кукловодство.

Мариета Голомехова - дизайн на кукли и маски
Мариета Голомехова стартира кариерата си като актриса, развивайки необятна палитра от умения и богат образен речник, които по-късно обогатяват цялата ѝ кариера като театрална и кино актриса. От 1995-а година насам се занимава с дизайн на декори, кукли, костюми и основава комплицирани картини, които в следствие се употребяват в известни постановки в София. Мариета Голомехова стои зад сценографията на някои от най-успешните планове на известния режисьор Веселка Кунчева. Работата ѝ е известна във Франция, Япония, Белгия, Чешката Република, Сърбия.

Никола Тороманов - сценография
Никола Тороманов е притежател на 6 награди “Аскеер ”, 3 награди “Икар ” и голям брой самопризнания както в България, по този начин и зад граница. Основен фокус на креативната му активност е да намира образни решения и да ги показва в разнообразни формати, в това число изложения. Заедно с писателя Георги Господинов, той е съ-автор на книгата “Вечната муха ” – комикс, който демонстрира по какъв начин историята може да бъде разказана през погледа на една муха. Никола Тороманов е работил върху продукции от сферата на актуалните изпълнителски изкуства в България, Германия, Русия, Турция и други страни.
Каролин Вандам - светлинен дизайн
Каролин Вандам живее и работи във Франция, а през последните 15 години е взела участие като помощник на едни от най-големите театрални режисьори в страната. Започва да основава напълно лични светлинни дизайни през 2008 година с кино лентата “La Maison Tellier ” на френската режисьорка Елизабет Рапно. Осъществявала е светлинния дизайн на разнообразни театрални и оперни продукции като „ Севилският бръснар ” от Джоакино Росини, " Така вършат всички дами " (Cosi fan tutte) и “Дон Жуан ” от Моцарт. От 2015 година насам тя работи върху приспособени пиеси, една от които е по новелата “Коледни Песни ” на Чарлз Дикенс.
Виктория Костова - управител продукция
Виктория Костова работи в областта на културата от няколко години, била е част към OpenArts Foundation, ОСАИК „ 36 маймуни ", „ Червената къща - център за просвета и диспути ", „ Фондация Елизабет Костова ", „ Гьоте институт " и Фондация ЕДНО. Интересува се от конгрес спектакъл, контактна импровизация и разнообразни образни изкуства и все още учи Журналистика в СУ “Св. Климент Охридски ”. Има опит в работата с разнообразни неправителствени организации с обучителни и обществени цели.
CAGED - международна премиера
7 септември 2019 - 19:30 ч.
Дом на културата „ Борис Христов “, Пловдив
Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo.
Събитието следете тук.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР