Световната организация за защита на човешките права Амнести Интернешънъл призова

...
Световната организация за защита на човешките права Амнести Интернешънъл призова
Коментари Харесай

Призоваха Ювентус и Милан да не играят в Саудитска Арабия

Световната организация за отбрана на човешките права " Амнести Интернешънъл " прикани Ювентус и Милан да не играят финала за Суперкупата на Италия в Саудитска Арабия. Срещата сред двата отбора би трябвало да се изиграе при започване на 2019 година в Риад.

Причината за апела от страна на " Амнести Интернешънъл " е ужасяващото ликвидиране на журналиста Джамал Касоги. Той избяга от Саудитска Арабия и остро подлага на критика принца Мохамед бин Салман. На 15 октомври Касоги бе погубен посредством удушаване в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Това докара до гневни реакции към Саудитска Арабия от целия свят. Има апели към доста спортисти да анулират заплануваните си прояви в страната. Такъв бе насочен и към Новад Джокович и Рафаел Надал, които трябваше да изиграят показателен мач там, като двамата към момента не са дали финален отговор дали срещата ще се организира или не. Според " Амнести Интернешънъл ", сходни спортни прояви са опит да изчистят имиджа на Саудитска Арабия пред света. Междувременно 40 огромни компании отхвърлиха присъединяване си капиталовата конференция в Давос.

" Държави като Саудитска Арабия знаят, че спортът има капацитет да почисти имиджа на страната. Дори и преди ужасяващото ликвидиране на Касоги, Саудитска Арабия постоянно потъпкваше човешките права на своите жители. Големи тимове като Ювентус и Милан би трябвало да схванат, че мачът посред им ще бъде употребен като " спортно промиване ". Призоваваме тези италиански клубове да помислят деликатно за посланието, което ще изпратят към спортните почитатели по света и към смелите деятели, които се борят за човешките права в Саудитска Арабия ", оповестиха от " Амнести Интернешънъл ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР