Световната организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за първи

Световната организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за първи ...

Официално становище: Сирия стои зад химическите атаки през 2017 г..

Световната организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за първи път изрично обвини Сирия в химически атаки в страната, заявявайки, че режимът на президента Башар Асад е използвал зарин и хлор три пъти през 2017 г., съобщава АФП.
ОЗХО заяви, че "е заключила, че има основателни причини да смята, че употребата на зарин като химическо оръжие в Латамна през 2017 г. и хлор са извършени от лица, принадлежащи към сирийско-арабските ВВС".
Докладът е първият, оповестен от новия екип за идентификация и разследвания (ЕИР), базиран в Хага, създаден специално за да открие извършителите на химически атаки в продължаващата деветгодишна гражданска война в Сирия.
„Атаки от такъв стратегически характер биха могли да се извършат само въз основа на заповеди на висшите органи на военното командване на сирийско-арабска република“, се казва в изявлението на координаторът на ЕИР към ОЗХО Сантяго Онате-Лаборде.
В доклада се казва, че атаките са извършени от два изтребителя СУ-22, които на 24 и 30 март 2017 г. са хвърлили две бомби, съдържащи зарин, както и от сирийски военен хеликоптер, който е спуснал цилиндър, съдържащ хлор, в болница в град Латамна на 25 март същата година, предаде БГНЕС.
Преди почти две години органът, базиран в Хага, потвърди, че зарин и хлор са били използвани при две атаки в Латамна, но тогава той не посочи отговорните.
Поредно смъртоносно нападение със зарин се случи няколко дни по-късно, на 4 април, в близкия град Хан Шейхун, при което загинаха над 80 души.
Но новият доклад все още не посочва виновника за предполагаема хлорна атака през 2018 г. в сирийския град Дума, в която загинаха най-малко 40 души - разследване, което се превърна в основен спор между Дамаск, неговия руски съюзник и западните държави.
Държавите-членки на ОЗХО гласуваха през 2018 г., след резолюция на ООН, да дадат на организацията нови правомощия да назове лицата, които използват химически оръжия. Преди това можеше само да се потвърди дали е извършено или не химическо нападение.
Дамаск продължава да отрича употребата на химическо оръжие и настоява, че е предал запасите си от оръжия съгласно споразумение от 2013 г., предизвикано от предполагаема атака със зарин, която уби 1 400 души в дамаското предградие Гута.

Източник: actualno.com