Световната организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за първи

...
Световната организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за първи
Коментари Харесай

Официално становище: Сирия стои зад химическите атаки през 2017 г.

Световната организация за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) за първи път категорично упрекна Сирия в химически офанзиви в страната, заявявайки, че режимът на президента Башар Асад е употребявал зарин и хлор три пъти през 2017 година, оповестява Агенция Франс Прес.
ОЗХО съобщи, че " е заключила, че има основателни аргументи да счита, че използването на зарин като химическо оръжие в Латамна през 2017 година и хлор са осъществени от лица, принадлежащи към сирийско-арабските Военновъздушни сили ".
Докладът е първият, оповестен от новия екип за идентификация и следствия (ЕИР), основан в Хага, основан особено с цел да открие причинителите на химически офанзиви в продължаващата деветгодишна революция в Сирия.
„ Атаки от подобен стратегически темперамент биха могли да се извършат единствено въз основа на заповеди на висшите органи на военното командване на сирийско-арабска република “, се споделя в изказването на координаторът на ЕИР към ОЗХО Сантяго Онате-Лаборде.
В отчета се споделя, че офанзивите са осъществени от два изтребителя СУ-22, които на 24 и 30 март 2017 година са хвърлили две бомби, съдържащи зарин, както и от сирийски боен хеликоптер, който е спуснал цилиндър, съдържащ хлор, в болница в град Латамна на 25 март същата година, съобщи БГНЕС.
Преди съвсем две години органът, основан в Хага, удостовери, че зарин и хлор са били употребявани при две офанзиви в Латамна, само че тогава той не уточни виновните.
Поредно смъртоносно нахлуване със зарин се случи няколко дни по-късно, на 4 април, в близкия град Хан Шейхун, при което починаха над 80 души.
Но новият отчет към момента не показва виновника за хипотетична хлорна офанзива през 2018 година в сирийския град Дума, в която починаха минимум 40 души - следствие, което се трансформира в главен спор сред Дамаск, неговия съветски съдружник и западните страни.
Държавите-членки на ОЗХО гласоподаваха през 2018 година, след резолюция на Организация на обединените нации, да дадат на организацията нови пълномощия да назове лицата, които употребяват химически оръжия. Преди това можеше единствено да се удостовери дали е осъществено или не химическо нахлуване.
Дамаск продължава да отхвърля използването на химическо оръжие и упорства, че е предал запасите си от оръжия според съглашение от 2013 година, провокирано от хипотетична офанзива със зарин, която умъртви 1 400 души в дамаското предградие Гута.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР