Световната модна икона Кейт Мос навършва 50 години. Родената във

...
Световната модна икона Кейт Мос навършва 50 години. Родената във
Коментари Харесай

Една икона на 50: Кейт Мос и пътят от подиума до наркотиците и славата

Световната фешън икона Кейт Мос навършва 50 години.

Родената във Англия хубавица е видяна от водещ фешън сътрудник още на 14 години, а на 16 стартира да се появява в списания и реклами.

Изгрява за първи път на корицата на Vogue през 1993 година и се трансформира в най-популярния модел на списанието, като в звездната си кариера театралничи като лице на още над 100 интернационалните корици.

" Тя беше просто едно самоуверено хлапе от Кройдън ", спомня си фотографката Корин Дей, която снима Мос за първата ѝ корица на Vogue през март 1993 година

" Тя не изглеждаше тъкмо като модел... само че знаех, че ще стане известна. ", добавя тя, представена от CNN.

Освен че дефилира по подиумите на най-могъщите марки и дизайнери от висшата мода, измежду които Chanel, Alexander McQueen и Versace, животът на Кейт Мос участва във водещите заглавия и страници на таблоидните издания.

Независимо дали е видяна на фестивал, празненство или споделя персоналното си пространство с известни мъже като холивудският любим Джони Деп, фронтменът на The Libertines Пийт Дохърти или Джейми Хинс (за който е омъжена в интервала 2011-2016 г.), тя постоянно господства в новинарските заглавия.

Нещо повече – Кейт Мос става емблема на скандалната наклонност от 90-те години, наречена " хероинов изискан ", недодялан контрастност на блестящия външен тип, разпространяван от колежките ѝ супермодели Синди Крауфорд, Наоми Кембъл и Клаудия Шифър.

Склонността на модела към винтидж облеклата и видимо лесната ѝ дарба да съчетава неповторими тоалети от висшата мода, ѝ печелят етикета " международна икона на стила ".

Легендарният фотограф Дейвид Бейли, който е направил някои от най-емблематичните фотоси на Мос, изяснява пред CNN за какво тя е толкоз сполучлива:

" Кейт има неповторима хубост и има универсално лъчение. "

Един от повратните моменти в кариерата на топмодела настава през 2005 година, когато английските медии необятно отразяват хипотетичната приложимост на опиати, поради което тя губи преференциални контракти за моделство с Burberry, Chanel и H&M.

По-късно Кейт Мос сервира обществено опрощение, а през есента на същата година непринудено постъпва в рехабилитационна клиника в Аризона.

" Чувствах се зле и бях много ядосана, тъй като всички, които познавах, вземаха опиати ", спомня си тя пред BBC в рядко радиоинтервю през 2022 година

" Така че да се съсредоточат върху мен и да се опитат да ми лишават дъщерята, ми се стори в действителност лицемерно ", добавя Кейт.

По-късно супермоделът влиза в класацията на списание " Форбс " за най-високоплатените модели в света.

След като публично се отдръпва от подиума през 2004 година, тсъздава лична организация за модели, както и лична уелнес марка - Cosmoss.

Кейт Мос е увековечена във фигура от злато на Марк Куин и това е най-голямата съгласно художника златна скулптура от Древен Египет насам.

Участва в музикални видеоклипове на Джони Кеш, Пол Маккартни, Primal Scream, The White Stripes и сър Елтън Джон, с което записва името си освен в стилната популярност, само че и в историята на попкултурата, добавя CNN.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР