Световната купа започва днес в Катар. Събитие е голям залог

...
Световната купа започва днес в Катар. Събитие е голям залог
Коментари Харесай

Катар 2022: Започва най-скъпото световно първенство по футбол в историята

Световната купа стартира през днешния ден в Катар. Събитие е огромен залог за дребната страна, която се сблъска с голям брой рецензии и заложи на репутацията си, с цел да обезпечи безпроблемно осъществяване на шампионата. Това е първото международно състезание в Близкия изток и най-скъпото в историята.

В знак на взаимност с страните от Персийския залив саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман беше измежду политическите водачи, пристигнали в Доха преди церемонията по откриването, която ще се организира на стадиона с формата на шатра в 14:40 ч. по Гринуич преди първия мач сред домакините от Катар и Еквадор, написа „ Ройтерс “.

Турнирът бележи кулминационната точка на меката мощ на Катар на международната сцена. По време на събитието ще бъдат осъществени и първите директни полети от Израел до Катар за Световната купа.

На сцената южнокорейският артист Jungkook от K-pop boy band BTS ще извърши новата публична ария на шампионата, наречена Dreamers, дружно с катарския артист Fahad Al-Kubaisi. Генералният секретар на Организация на обединените нации и президентът на Алжир ще бъдат измежду задграничните високопоставени посетители.

Катар и ФИФА се надяват, че светлината на прожекторите ще се насочи към дейностите на терена, откакто бяха изправени пред възходящи рецензии по отношение на правата на задграничните служащи, правата на ЛГБТ и обществените ограничавания. Организаторите отхвърлиха изказванията за подкупи за правата на домакинство.

Капитаните на тимовете на Дания и Германия ще носят ленти One Love, оповестиха техните тимове, защото се приготвят да се състезават в консервативната мюсюлманска страна, където еднополовите връзки са противозаконни.

Алкохолът е неразрешен на стадионите, а уредниците предизвестиха да не се показват любов на обществени места, като в същото време обявиха, че всички почитатели са добре пристигнали на събитието.

Докато някои гости опитваха първите си глътки бира при откриването на Фестивала на почитателите на ФИФА в събота в центъра на Доха, стотици служащи, всички мъже, се събраха на спортна сцена в индустриална зона в покрайнините на града, където не се сервираше алкохол. Там те ще могат да гледат мачове.

„ Разбира се, че не съм си купил билет. Те са скъпи и би трябвало да употребявам тези пари за други неща – да вземем за пример да ги изпратя у дома на фамилията си “, сподели пред Ройтерс ганайският жител Касим, охранител, който работи в Катар от четири години.

Невил, 24-годишен кениец, и сънародникът му Уили, също 24-годишен и почитател на „ Манчестър Сити “, бяха наети като охранители по време на събитието. „ Това е опция, която се дава един път в живота, и несъмнено си заслужава “, сподели Невил.

Богатият производител на газ Катар е най-малката страна, която ще бъде хазаин на най-голямото международно футболно събитие, проведено на стойност 220 милиарда $. Контролът на тълпите ще бъде от основно значение, защото се чакат към 1,2 милиона гости – повече от една трета от популацията на Катар.

Много от служащите, които са се трудили за подготовката на инфраструктурата на шампионата, ще следят в профил, без да имат достъп до стадионите. Доха е подложена на критика за отношението си към служащите мигранти, само че показва трудови промени против употребата.

Тъй като броят на хотелите в Катар е стеснен, почитателите ще идват с ежедневни полети от градове като туристическия център Дубай, защото Катар споделя икономическия разцвет на Световната купа със съседите си.

„ Когато дойдохме, беше като на работна площадка “, сподели британският почитател Нийл Гахан в региона на Доха, където се намират палатките за почитатели.

Кабините „ не са блестящи “, споделя той, само че наоколо има спортни уреди и големи екрани. „ Да, мисля, че всичко ще бъде наред “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР