Световната кибератака, която удари във вторник цяла Европа и започна

...
Световната кибератака, която удари във вторник цяла Европа и започна
Коментари Харесай

Новата кибератака е дело на невиждан досега вирус

Световната хакерска атака, която удари във вторник цяла Европа и стартира да се разгръща в Съединени американски щати, не е осъществена с вируса изнудвач Петя, сподели в официално съобщение съветската компания за киберсигурност „ Лаборатория Касперски ".

„ Предварителният ни разбор демонстрира, че не става дума за разновидност на вируса Петя, както се говореше до момента, а за нов, невъобразим до момента вирус изнудвач. По тази причина го нарекохме НотПетя (NotPetya) ", обявиха от компанията, представени от БТВ.

По нейни данни най-тежко потърпевши досега са Украйна и Русия, а вирусът е засегнал още Обединеното кралство, Германия, Италия, Франция и Съединени американски щати.

За да бъде възпрепятствано разпространяването му, „ Лаборатория Касперски " предлага взетите на прицел организации да актуализират операционните си системи " Уиндоус ".

Жертви на хакерската атака станаха датският морски транспортьор „ Мерск ", английският рекламен колос „ Уайър енд пластик продъктс ", френското промишлено дружество „ Сен-Гобен " и американската фармацевтична лаборатория „ Мерк ".

В началото офанзивата порази по едно и също време огромни украински компании, попречва работата на банки и летища. Тя засегна и съветския петролен колос „ Роснефт ".

Полицията в Украйна пък откри и евентуално от кое място е тръгнала офанзивата. Тя може би е почнала с подправен ъпдейт на украинската счетоводна стратегия МЕДок, заяви в Туитър украинската киберполиция.

Фалшивият ъпдейт е бил разпратен във вторник сутринта и е заразил компютрите на незнаен брой организации в страната. След това програмата, искаща заплащане на откуп в подмяна на връщане на контрола над компютъра, се е популяризирала и към други компютри.

Компанията МЕДок удостовери във Facebook, че е била хакната, само че не е разпространявала вируса. Украинската киберполиция акцентира, че не упреква компанията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР