Световната изследователска компания Jacobs и производителят на спектрометри и лазерни

...
Световната изследователска компания Jacobs и производителят на спектрометри и лазерни
Коментари Харесай

Създадоха нова технология за откриване на радиоактивни отпадъци

Световната изследователска компания Jacobs и производителят на спектрометри и лазерни принадлежности IS Instruments проектираха нов вид Раманова спектроскопична технология за разкриване на радиоактивно замърсяване или други рискови субстанции в складове за боклуци и в нуклеарни уреди, извеждани от употреба.

Рамановата спектроскопия работи посредством изстрелване на лазери по обект и премерване на получените молекулни трептения. Въпреки че е високоефективна техника за идентифициране на характерни химични съединения, тя рядко се употребява при извеждане от употреба на нуклеарни уреди заради ограничавания достъп и полетата с висока радиация, които могат да попречат на спектрометъра да работи в типичния си ефикасен обсег, съобщи World Nuclear News.

Новата система, обаче, може да открие слаб лазерен сигнал, даже когато е на няколко метра от задачата, разясняват от Jacobs Critical Mission Solutions. Улавящата сонда се инсталира или на транспортно средство с дистанционно управление, или на рамото на робот, който може да се намира на два метра от задачата. Сигналът от сондата се изпраща по оптичен кабел към главното Раманово оборудване, ситуирано безвредно на десетки метри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР