Световната икономика запазва тенденция към възстановяване, въпреки че продължителните затруднения

...
Световната икономика запазва тенденция към възстановяване, въпреки че продължителните затруднения
Коментари Харесай

БНБ: Световната икономика запазва тенденция към възстановяване

Световната стопанска система резервира наклонност към възобновяване, макар че продължителните усложнения в доставките, повишаването на борсовите артикули и появяването на омикрон разновидността на ковид (COVID-19) не престават да утежняват краткосрочните вероятности за напредък. Това се споделя в последния брой на икономическия бюлетин на Европейската централна банка, заяви Българска народна банка.

Последните изследвания по отношение на икономическата интензивност демонстрират известно закъснение на инерцията на растежа при започване на четвъртото тримесечие, основно в преработващата индустрия, дължащо се на упоменатите нагоре усложнения в доставките, до момента в който секторът на услугите е облагоприятстван от отварянето на огромните стопански системи.

В съпоставяне с предходните прогнози вероятностите за напредък на международната стопанска система в макроикономическите прогнози на специалистите на Евросистемата от декември 2021 година са ревизирани малко нагоре за 2021 година, остават същите за 2022 година и леко са повишени за 2023 година Растежът на международния Брутният вътрешен продукт в действително изражение (без еврозоната) се чака да се увеличи до 6,0% през 2021 година, след което ще се забави до 4,5% през 2022 година, до 3,9% през 2023 година и до 3,7% през 2024 година Външното търсене в еврозоната се чака да се усили с 8,9% през 2021 година, с 4,0% през 2022 година, с 4,3% през 2023 година и с 3,9% през 2024 година, само че за 2021 година и 2022 година е ревизирано надолу спрямо предходните прогнози.

Ревизията отразява най-вече негативното въздействие върху международния импорт на следените понастоящем усложнения в доставките. Те се чака да стартират да понижават от второто тримесечие на 2022 година и към 2023 година изцяло да отшумят. Цените на износа на съперниците на еврозоната бяха ревизирани нагоре за 2021 година и 2022 година в изискванията на по едно и също време повишаване на борсовите артикули, усложнения в доставките и възстановяващо се търсене. Бъдещото протичане на пандемията остава основен риск, влияещ върху базисните прогнози за международната стопанска система. Другите опасности по отношение на вероятностите за растежа се правят оценка като клонящи към надценяване, до момента в който салдото на рисковете за международната инфлация е по-несигурен.

Икономиката на еврозоната продължава да се възвръща. Растежът остава сдържан, само че интензивността се чака още веднъж доста да се ускори през актуалната година. Фактор за продължаването на икономическото възобновяване се планува да бъде огромно вътрешно търсене. Пазарът на труда се усъвършенства, като от ден на ден хора имат работа, а обхванатите от схеми за опазване на работните места са по-малко, което подкрепя вероятността за повишаване на прихода и потреблението на семействата.

Натрупаните по време на пандемията спестявания също ще поддържат потреблението. Въпреки че рецесията с COVID-19 продължи през 2021 година да се отразява неподходящо върху обществените финанси, макроикономическите прогнози на специалистите от Евросистемата от декември 2021 година демонстрират, че бюджетното салдо към този момент се усъвършенства.

До края на 2022 година се чака икономическата интензивност осезаемо да се възвърне. Макроикономическите прогнози на специалистите от Евросистемата от декември 2021 година плануват Брутният вътрешен продукт в действително изражение да нараства годишно с 5,1% през 2021 година, с 4,2% през 2022 година, с 2,9% през 2023 година и с 1,6% през 2024 г.

В съпоставяне със септемврийските прогнози упованията са ревизирани надолу за 2022 година и нагоре за 2023 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР