Световната икономика ще отчете най-слабия си растеж от 2016 година

...
Световната икономика ще отчете най-слабия си растеж от 2016 година
Коментари Харесай

Световната икономика отчита най-слабия си растеж от 2016-а насам

Световната стопанска система ще регистрира най-слабия си напредък от 2016 година насам през актуалните 12 месеца на фона на комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай и неговия резултат върху световната търговия. Брутният вътрешен артикул (БВП) ще се усили с 2,9% през 2019 година, което е с 0,3 пункта под резултатът от миналата. Нивото на растежа ще бъде най-ниското, следено през последните 3 години.

Това предвиждат специалистите от интернационалната компания, профилирана в региона на кредитното обезпечаване Coface.

Забавянето на международната стопанска система ще се отрази отрицателно на някои от секторите, които са изложени на по-сериозен риск от първичния резултат на отслабналия напредък. Това важи за браншове като автомобилостроене, строителство и химикали.

Експертите показват, че резултатът от нарасналите мита върху китайския импорт в Съединени американски щати към този момент дават първите си резултати.

" Промени към този момент се случват на международно равнище, като да вземем за пример износът на Южна Корея, който е понижен за последните седем месеца. Освен това, съгласно Холандското бюро за разбор на икономическата политика (CPB), размерът на международната търговия е намалял с 1,1% през първото тримесечие на годината ", се споделя в разбора.

Очакванията на компанията са световната търговия да спадне с минус 0,7% на приблизително годишно ниво през 2019 година.

" Съществуват голям брой аргументи за тези разочароващи за търговията данни. Пример за това е комерсиалният протекционизъм, който непрестанно нараства в доста страни от 2009 година насам. Според Global Trade Alert, през 2017 година 73% от износа на страните от Г-20 са били изправени пред ограничаващи търговски политики ", се показва в документа.

Цената на нарасналите цени за Китай ще бъде в границите на към 0,8% от Брутният вътрешен продукт. Частично обаче тя ще бъде обезщетена от стимулиращите политики, подхванати от Пекин.

" По-високите американски цени имат директно влияние върху Китай, само че и косвени за нейните снабдители. С други думи, немските експортьори ще бъдат наранени от американските цени за Китай, защото Германия е нейният водещ снабдител на авточасти ", излиза наяве още от разбора.

Експертите предизвестяват увеличението на американските цени с 1% за дадена страна води до 0,6% понижение на износа на добавена стойност на страна - сътрудник на страната към която са ориентирани митата.

Това непряко влияние е изключително огромно за сегменти като превоза (включително автомобилния сектор), машините и оборудването и електрониката. В Съединените щати общата годишна загуба вследствие на решенията от 2018 година е незначителна (0,04% от БВП). Новите цени малко евентуално ще трансформират обстановката им, защото стоките, наранени от нарастването на цените на вноса от Китай, съставляват едвам 1% от Брутният вътрешен продукт.

Прогнозата на Кофас не допуска обилни спомагателни протекционистични ограничения, само че има висок риск за следващи цени от към 300 милиарда щатски $ импорт от Китай.

" Другата комерсиална война " или с други думи вероятните по-високи американски цени за автомобилния импорт от Европейски Съюз, остава като неуреден въпрос. Очаква се Съединени американски щати да разгласят решението си този месец, само че крайният период може да бъде отсрочен. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР