Световната икономика сблъсква с все по-мрачни и несигурни перспективиСветовната икономика

...
Световната икономика сблъсква с все по-мрачни и несигурни перспективиСветовната икономика
Коментари Харесай

МВФ чертае мрачна прогноза за световната икономика

Световната стопанска система сблъсква с все по-мрачни и несигурни вероятности

Световната стопанска система се е озовала в стихия от разтърсвания и неустановеност, пробвайки се да се възвърне от КОВИД-19, съгласно Международния валутен фонд (МВФ), който през днешния ден поправя към намаляване прогнозите си за растежа и предизвести за доста опасности, които към този момент са налице, предава.

Световната стопанска система, която към момента не се е възстановила от удара на пандемията и на съветската инвазия в Украйна, се сблъсква с все по-мрачни и несигурни вероятности, означи в блога си основният икономист ма МВФ Пиер-Оливие Гуринчас.

Многобройните опасности, упоменати от МВФ в последните му прогнози през април, започнаха да се конкретизират и светът може да се озове още веднъж на ръба на международна криза две години след предходната, предизвести той.

В резултат на това се чака международният напредък през 2022 година да доближи 3,2 на 100, което е с 0,4 пункта по-малко, в сравнение с се предвиждаше през април.

Това отразява забавянето на растежа в трите най-големи стопански системи в света - Съединени американски щати, Китай и еврозоната - с значими последици за международните вероятности, съгласно Гуринчас.

Прогнозата за растежа на Съединени американски щати за тази година се е намалила с 1,4 пункта по отношение на април, до 2,3 на 100 поради по-слабия напредък при започване на годината и следствията от високата инфлация.

Китай е записал по-сериозно от плануваното закъснение, с плануван напредък от 3,3 на 100 (-1,1 пункта) поради обвързваните с КОВИД-19 и утежняването на рецесията с недвижимите парцели.



Прогнозата за растежа за еврозоната се е намалила единствено с 0,2 пункта - до 2,6 на 100 поради неприятните вероятности в Германия, Франция и Испания, както и заради следствията от войната в Украйна.

За сметка на това стопанската система на Русия, която е изправена пред нова вълна интернационалните наказания поради нашествието в Украйна, ще записва по-малък спад.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР