Световната икономика рискува да изпадне във вреден период на стагфлация

...
Световната икономика рискува да изпадне във вреден период на стагфлация
Коментари Харесай

Световната банка: Има опасност от стагфлация

Световната стопанска система рискува да изпадне във нездравословен интервал на стагфлация (нисък напредък и висока инфлация) в стила на 70-те години на предишния век, провокиран най-много от нахлуването на Русия в Украйна, предизвести Световната банка, като понижи годишната си прогноза за растежа.

Токсичната композиция от слаб напредък и растящи цени може да провокира всеобщи усложнения в десетки по-бедни страни, които към момента се борят да се възстановят от разтърсванията, провокирани от пандемията от Covid-19.

Суровата прогноза пристигна, откакто интернационалният заемодател понижи прогнозата си за световния напредък до 2.9%, което е с 1.2 процентни пункта под прогнозата от януари, заради сериозния спад, породен от войната.

" Рискът от стагфлация е забележителен с евентуално дестабилизиращи последствия за стопанските системи с ниски и междинни приходи ", съобщи пред кореспонденти президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

" За доста страни ще бъде мъчно да избегнат рецесията ", добави той.

И в случай че рисковете за вероятностите се материализират, световният напредък може да се забави още по-рязко - да провокира международна криза, предизвести Малпас.

В отчета на банката " Глобални стопански вероятности " се споделя, че войната в Украйна усилва вредите от пандемията и ускорява забавянето на международната стопанска система, " която навлиза в интервал, който може да се трансформира в нескончаем интервал на слаб напредък и нараснала инфлация ".

Спадът идва, откакто през 2021 година растежът се възвърне до 5.7 % с помощта на пандемията, отбелязвайки " най-рязкото закъснение след в началото възобновяване от световна криза за повече от 80 години ".

В отчета се означават сходства със 70-те години на ХХ век, когато растежът се забави, а инфлацията скочи внезапно с факторите на предлагането, подхранващи повишението на цените, и след дълъг интервал на ниски лихвени проценти.

Но за разлика от този интервал щатският $ е мощен, а главните финансови институции са в постоянна позиция.

Риск от световна криза

Руската инвазия и западните наказания против Москва доведоха до внезапно повишаване на цените на зърното и нефта, което заплашва да изостри глада в бедните страни и да накара водачите по света да се сблъскат с главозамайващи цени на бензиностанциите.

Ръководителят на Световната банка акцентира нуждата от увеличение на производството за битка с възходящите цени, изключително на силата, защото незадоволителните доставки на природен газ и торове вредят на производството на храни.

Малпас съобщи също, че е " от решаващо значение " да се заобикалят експортните ограничавания и дотациите, които " усилват растежа на цените и изкривяват пазарите ".

По същия метод банката предизвести да не се вършат опити за решение на казуса с ценови надзор или ограничавания на износа, които единствено биха задълбочили вредите.

Предвид всеобщата неустановеност, съгласно прогнозата, обстановката може да се утежни в допълнение заради редица " взаимосвързани " опасности, в това число опцията за по-нататъшно геополитическо напрежение, внезапно повишение на лихвените проценти за преодоляване на инфлацията и повишаване на заплатите, както и евентуалната опция Covid-19 да се прояви още веднъж.

Федералният запас на Съединени американски щати предприе нападателни дейности за повишение на лихвените проценти по заемите, с цел да охлади търсенето и да се пребори с повишението на цените, а Световната банка отбелязва, че по-високите лихвени проценти са изиграли значима роля при предходни финансови рецесии в страни с нововъзникващи пазари и разрастващи се стопански системи, като са натоварили ресурсите и са провокирали отлив на парични средства от тези страни.

Едновременното материализиране на тези опасности може да докара до доста по-рязко и дълготрайно закъснение на международната стопанска система.

Ако по-бързото повишение на лихвените проценти в Съединени американски щати провокира " изострен финансов стрес " в страни с нововъзникващи пазари и разрастващи се стопански системи, Европейският съюз се сблъска с неочаквана възбрана за импорт на сила, а Китай преживее ново блокиране, обвързвано с пандемии, " световният напредък може да се намали по-рязко през 2022 година и да намалее съвсем на половина през 2023 година - надлежно до 2.1 % и 1.5 % ", се споделя в отчета.

Малпас съобщи, че това би довело до нулев растеж на приходите на глава от популацията и " това сигурно би се квалифицирало като световна криза ".

Дори и без този отблъскващ резултат, приходът на глава от популацията в разрастващите се стопански системи тази година ще бъде с близо 5% по-нисък от наклонността преди пандемията.

Докладът понижава прогнозата за растежа в Съединени американски щати с 1.2 пункта до 2.5%, а прогнозата за Китай е понижена с 0.8 пункта до извънредно ниските 4.3%.

Същевременно прогнозата за еврозоната беше понижена до 2.5%, а за Япония - до 1.7%.

Очаква се през тази година стопанската система на Русия да се свие с 11.3%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР