Световната икономика преживява, меко казано, необичаен период: такава висока инфлация

...
Световната икономика преживява, меко казано, необичаен период: такава висока инфлация
Коментари Харесай

Защо светът „затъна“ в най-високата инфлация от 40 години насам

Световната стопанска система претърпява, меко казано, необикновен интервал: такава висока инфлация не е следена в развитите страни от 40 години. Ако по-рано международните централни банки реагираха на ценовите шокове с повишение на лихвените проценти, то към този момент те към момента ги държат на исторически ниски равнища.

Уникалността на обстановката се крие във обстоятелството, че централните банки на развитите стопански системи, привикнали да се тревожат от прекомерно ниската инфлация, се оказаха изцяло неподготвени за стабилно високи покачвания на цените, написа в разбор на " Российская газета ".

В продължение на съвсем година, огромните централни банки в света имаха вяра, че се оправят с краткотрайния скок на инфлацията, вследствие на пандемичната рецесия, която скоро ще се " реши " сама. Но времето минаваше и вместо предстоящото закъснение на инфлацията, тя се популяризира все по-широко в стопанската система.

В Съединени американски щати годишната инфлация за 2021 година е към 7,5%, в еврозоната и Англия - над 5%, при целеви равнища от 2%. Там такава инфлация не е следена от 70-те и 80-те години на предишния век.

Една от главните аргументи за растежа на световната инфлация е невижданият мащаб на антикризисните тласъци в развитите стопански системи по отношение на пандемията, счита Олга Беленкая, началник на отдел " Макроикономически разбори " в огромната финансова компания " Финам ".

Федералната аварийна система на Съединени американски щати (Фед) и Европейската централна банка (ЕЦБ) удвоиха балансите си за две години. Нулеви или негативни съществени лихви, дейни стратегии за количествено облекчение се употребяват от централните банки от 2008 година (и де факто не спряха) и покачват цените на суровините и финансовите активи, само че не доведоха до ускорение на инфлацията в действителния бранш.

Но този път доста неща се събраха едновременно. Повече от 13 трилиона $ в света бяха ориентирани за фискални тласъци, в това число директни заплащания към популацията - и тези пари към този момент са включени непосредствено към потреблението. Поради пандемията, блокирането, рестриктивните мерки на подвижността, прекосяването към работа, обучение и ползване онлайн - структурата на потреблението се измести от услуги към артикули за дълготрайна приложимост, търсенето на компютри и телекомуникационно съоръжение доста се усили.

От друга страна, епидемията и блокирането доведоха до нарушение на съществуващите световни индустриални и транспортни вериги и до дефицит на служащи. Така че имаше обстановка, когато производството на полупроводници в света се усили с 25% през предходната година, до момента в който в това време има спад в производството на коли.

Естествено, дефицитът на артикули на пазара може да бъде от изгода за тези, които могат да се възползват от възходящите цени, като по този метод компенсират намаляването на физическите размери на продажбите.

" Но казусът с недостига не може да бъде решен бързо, защото първо, в някои браншове (например микроелектрониката) индустриалните мощности нормално се " договарят " за избран интервал и има известно време за изчакване. Второ, страните към момента от време на време стягат карантинните ограничения, тъй че не престават да пораждат нови спирания на веригите за доставки ", показва специалист.

Изключително високата инфлация в развитите страни се очаква да продължи най-малко доникъде на 2022 година, а пикът й обаче може да премине напълно скоро. Очакванията са през годината инфлацията последователно да се намалява - заради отслабването на фискалните тласъци, началото на нормализирането на паричната политика на най-големите централни банки, както и последователното разширение на " тесните места " в индустриалните и транспортните вериги.

Но даже след облекчение на ценовия напън при предлагането, натискът от страна на търсенето в развитите стопански системи (натрупани спестявания, дефицит на работна ръка и обвързваният с това растеж на заплатите) може да продължи известно време. Причините са в рекордните от 2014 година насам цени на петрола, продължаващото повишаване на цените на храните в света, както и продължаващото тук-там спиране във веригите на доставки.

Според прогнозата на финансови специалисти, инфлацията в Съединени американски щати за 2022 година ще бъде над 3%, а в еврозоната - над 2%.

Основните отрицателни последствия от високата инфлация в света са: понижаване на действителните приходи на популацията, доста нарастване на цената на съществени артикули (храна, бензин, електроенергия), повишаване на икономическото неравноправие и повишение на общественото напрежение тук-там.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР