Световната икономика на практика е спряла. Ситуацията е много по-тежка,

...
Световната икономика на практика е спряла. Ситуацията е много по-тежка,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Световната икономика на практика е спряла.

Световната стопанска система на процедура е спряла. Ситуацията е доста по-тежка, в сравнение с по време на рецесията през 2008 – 2009 година, съобщи шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„ Никога в историята на МВФ не сме виждали стопанската система да спре. Намираме се в интервал на криза, която е доста по-лоша от международната икономическа криза”, сподели тя по време на днешната конференция.

Докато светът реагира на COVID-19, страните една след друга са изправени пред нуждата да овладяват разпространяването на вируса с цената на прекъсване на публичния живот и стопанската система.

В момента сме очевидци на подправена алтернатива – да спасиш живот или да спасиш занаят, защото слагането на вируса под надзор е причина за икономисване на поминъка, акцентира тя. Апелът към политиците през днешния ден е да признаят, че опазването на публичното здраве и връщането на хората на работа вървят ръка за ръка.

Никога в историята на своето битие не е имало толкоз доста страни, които да са се нуждаели от незабавно финансиране от МВФ, което се дава в рекордно къси периоди.

Кристалина Георгиева съобщи, че първите планове към този момент са утвърдени, а парите са изплатени, с цел да се обезпечи по този начин нужната помощ за отбрана на страните против трагично увеличение на финансовите потребности в миг на неочакван спад на икономическите действия и доходи.

Съвместно със СЗО, МВФ упорства здравните разноски да бъдат сложени преди всичко в листата с цели.

Изплащане на заплати на лекари и медицински сестри, подкрепяне на лечебни заведения и незабавни кабинети, основаване на полеви клиники, закупуване на защитни уреди и нужното здравно съоръжение, осъществяване на акции по отношение на ограничения като измиване на ръцете – са сериозни вложения за отбрана на хората против пандемията.

Здравните системи в доста страни са неподготвени за напън на пациенти с COVID-19 и е от първостепенно значение те да бъдат подтиквани.

Това би трябвало да върви дружно с поддръжката на целите в стопанската система като понижаване на безработицата, свеждане до най-малко на банкрути и последователното ѝ възобновяване.

Финансовата поддръжка не е сурогат на разноските за опазване на здравето, а цели да подкрепи най-засегнатите семейства и компании.

Икономическата интензивност понижава, защото инфекциите и ограниченията за битка с пандемията засягат служащите, компаниите и веригите за доставки, загубата на работни места и несигурността понижават разноските, финансовите условия внезапно се стягат, а сривът на цените на петрола удря експортьорите на артикули.

МВФ ще помогне, като удвои потенциала си за реакция при изключителни обстановки от 50 милиарда до 100 милиарда $. Това дава опция на страните да получат два пъти повече пари от фонда, в сравнение с е плануваното по време на изключителни обстановки. Общият заем от 1 трилион $ към този момент е обезпечен, с помощта на решителните дейности на неговите членове.

МВФ дружно със Световната банка се застъпва за прекъсване на обслужването на дълга от най-бедните страни до формалните двустранни кредитори, до момента в който международната стопанска система е парализирана от пандемията, съобщи Кристалина Георгиева.

Източник: БГНЕС
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР