Световната икономика е на път да отбележи най-лошия си растеж

...
Световната икономика е на път да отбележи най-лошия си растеж
Коментари Харесай

Световната банка очаква най-лошия икономически растеж от 30 години насам

Световната стопанска система е на път да означи най-лошия си напредък от 30 години насам.

Прогнозите на Световната банка са, че през 2024 година световният напредък ще се забави за трета поредна година, като ще спадне до 2,4 % от 2,6 % през 2023 година, се споделя в, оповестен през днешния ден, 9 януари.

След това се чака растежът да се увеличи нищожно до 2,7 % през 2025 година, макар че ускорението през петгодишния интервал ще остане с съвсем три четвърти от процентния пункт под междинния ритъм от 2010 година

И макар че международната стопанска система се оказва устойчива на рисковете от криза през 2023 година, нарасналото геополитическо напрежение ще съставлява ново предизвикателство в кратковременен проект, считат от организацията, заради което през 2024 година и 2025 година множеството стопански системи ще порастват по-бавно, в сравнение с през предходното десетилетие.

" Имаме война в Източна Европа, рускаta инвазия в Украйна. Имаме сериозен спор в Близкия изток. Ескалацията може да има обилни последствия за цените на силата, които биха могли да окажат въздействие върху инфлацията, както и върху икономическия напредък ", съобщи Айхан Косе, заместител основен икономист на Световната банка и шеф на Групата за вероятности пред CNBC.

Банката предизвести, че без " сериозна промяна на курса " интервалът 2010-2020 година ще остане като " десетилетие на пропилени благоприятни условия ".

Развиващите се стопански системи ще бъдат най-силно наранени

В районен проект растежът през тази година ще отслабне най-вече в Северна Америка, Европа и Централна Азия и Азиатско-тихоокеанския район - основно заради забавянето на растежа в Китай.

Леко усъвършенстване се чака за Латинска Америка и Карибския басейн, които излизат от ниска база, до момента в който в Близкия изток и Африка се чака по-значително ускорение.

Въпреки това разрастващите се стопански системи ще бъдат най-силно наранени в средносрочен проект, защото забавената международна търговия и затегнатите финансови условия оказват мощно въздействие върху растежа.

" В кратковременен проект растежът ще остане слаб, което ще накара доста разрастващи се страни - изключително най-бедните, да се окажат в капан: с парализиращи равнища на дълга и слаб достъп до храна за съвсем всеки трети човек ", допълват специалистите.

Сега се чака разрастващите се стопански системи да набъбнат единствено с 3,9% през 2024 година, което е с повече от един процентен пункт под междинното ниво за предходното десетилетие.

По-бедни, в сравнение с преди пандемията

До края на годината хората в почти една от всеки четири разрастващи се страни и към 40% от страните с ниски приходи към момента ще бъдат по-бедни, в сравнение с в навечерието на пандемията.

Според Световната банка, данните демонстрират, че светът не съумява да реализира задачата си да трансформира 2020-те години в " трансформиращо десетилетие " за справяне с крайната беднотия, главните заразни заболявания и изменението на климата.

Въпреки това прибавят, че има опция да се обърне наклонността, в случай че държавните управления работят бързо за увеличение на вложенията и подсилване на фискалната политика.

Все още можем да обърнем наклонността

" Инвестиционният взрив има капацитета да трансформира разрастващите се стопански системи и да им помогне да ускорят енергийния преход и да реализират необятен набор от цели за развиване ", се споделя в отчета.

" За да провокират сходен напредък, разрастващите се стопански системи би трябвало да приложат всеобхватни пакети от политики за възстановяване на фискалната и паричната рамка, разширение на трансграничната търговия и финансовите потоци, възстановяване на капиталовия климат и повишение на качеството на институциите.

Това е сложна задача, само че доста разрастващи се стопански системи към този момент са съумели да се оправят с нея. Повторното й осъществяване ще помогне да се смекчи плануваното закъснение на евентуалния напредък през останалата част от това десетилетие. ", показват създателите на отчета.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР