Световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова започва да

...
Световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова започва да
Коментари Харесай

Станимира Петрова: Искам да танцувам на ринга като Ивайло Маринов

Световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова стартира да написа история като като състезателка на „ Ивайло Маринов ”. Първото й присъединяване за клуба на легендата на бокса във Варна и България ще е на държавното състезание за дами в Ямбол от 7 до 11 февруари. На форума Станимира и нейният треньор Петър Лесов за първи път ще бъдат с спортни екипи „ Ивайло Маринов ” на кръга.

27-годишната Станимира даде изявление за „ Народно дело Седмицата ”, в което разкрива по какъв начин се е запалила по бокса и какво желае да реализира за „ Ивайло Маринов ”.

 

 - Станимира, по кое време направихте първите си стъпки в спорта?  

- Бях 8-годишна, когато през 1998-а влязох в залата за таекуон-до в родния ми Асеновград. Заведе ме брат ми, който към този момент тренираше този спорт. И до 2013 година аз бях единствено състезателка по таекуон-до, и станах международна, европейска и многократна държавна шампионка.

 

- Какво дете бяхте?

- Малко устато. Момчетата имаха почит от мен както поради тази линия от характера ми, по този начин и поради разногласието, който упражнявах. Но отвън залата не съм се била с никого. Иначе в учебно заведение бях изрядна - от първи до дванадесети клас съм завършвала с цялостно 6,00.

 

- Кой ви насочи към бокса?

- Това бе мой персонален избор през 2013-а, когато учех в НСА, въпреки че 3 години по-рано моят татко ми беше споделил, че съм за боксьорка. През тази 2013 година аз взех решение да запиша СИД (свободно избираема дисциплина) бокс. До този миг бях упражнявала малко бокс при олимпийски първенец Александър Христов в Пловдив. Но не, с цел да ставам състезателка, а по рекомендация на моите треньори - ударите в бокса ми помагаха в таекуон-до. Когато записах СИД бокс, се подготвях малко при бате Боби в НСА, след това станах първа на градското и първа в дебюта ми на държавно, където победих третата в света Габриела Димитрова. Помня, че съвсем всичките ми срещи ги завоювах преди края на постоянните рундове – с нокаут, механически нокаут, очевидно предимство и така нататък



- Как влязохте в националния тим?

- През Коледните и Новогодишните празници на 2013 година упражнявах две седмици при Александър Христов в Пловдив, и той се обади на националния селекционер Павел Сяров. Последният му сподели, че ме познава добре, само че не ме е имал поради за първия лагер в Белмекен. На втория, обаче – през февруари 2014 година, ме взе и по този начин стартира същинската ми кариера в бокса.

 

- Кога дебютирахте на огромно състезание?

- Само месеци по-късно на европейското в Румъния в категория до 54 кг. Имаха огромни упования към мен, само че изгубих първата среща от германка. Отидох на европейско единствено след един интернационален шампионат, също в Румъния, в който победих италианката Марция Давиде, която по-късно пък стана първа на Стария континент в Румъния.

 

- Още същата година през ноември, обаче покорявате международния връх в Джеджу (Република Корея).

- Това е първият ми най-щастлив момент в бокса. В Корея взех пет победи по пътя към международната купа, като на финала бих европейската шампионка Марция Давиде с 2:0 съдийски гласа. Отново през ноември, само че 2016-а, станах за първи път и европейска шампионка, откакто завоювах четири мача в София.



- В края на предходната година, седмица преди Коледа и навръж рождения ви ден, подписахте контракт с варненския клуб „ Ивайло Маринов ”. Как се чувствате като състезателка на живата легенда в бокса?

- Изключително съм щастлива, че към този момент съм част от клуба на господин Маринов, който е боксьор №1 на България за ХХ век. Аз желая пък да стана боксьор на страната си за ХХI век. Гледала съм записи с играта му и ми харесва неговият техничен жанр, както и танцът му на кръга. Искам и аз да се боксирам по този метод.



- Кое е това, което надви при вашия избор?

- Аз съм наясно какъв брой популярен боксьор е Ивайло. Отделно моят треньор господин Лесов ми е приказвал единствено хубави неща за него и най-вече от кухнята - такива, които хората не знаят. Така че, когато се отвори опция да подпиша контракт с клуба на господин Маринов, не съм се замисляла доста.

 

- Какви трофеи желаете да донесете на „ Ивайло Маринов ” още тази година?

- Качвам се в по-горна категория – до 57 кг, която ще бъде одобрена за олимпийска още в Токио през 2020-а. С новия ми клуб „ Ивайло Маринов ” желая да стана европейска шампионка в Полша през май и международна в Индия през ноември. А най-голямата ми цел в бокса е олимпийското злато в Токио.



- Станимира, какъв професионален и хранителен режим поддържате, с цел да сте постоянно в топформа?

- Тренирам интензивно по два пъти дневно, като съм се доверила напълно на методиката на Петър Лесов, лягам си и ставам в тъкмо несъмнено време. Относно храната, от нищо не се отнемам, само че всичко в рамки и наложително лека вечеря. Сладкото и тестеното постоянно ме изкушава, само че даже да кача 3-4 кг, бързо ги смъквам в тренировките преди съревнование.

 

- Вие несъмнено сте измежду най-желаните българки, бихте ли разкрили дали имате мъж до себе си?

- Няма какво да укривам, аз нямам другар и съм свободна жена. За обвързване има задоволително време, в този момент преди всичко е бокса и това, което желая да реализира на кръга.

 

- Вашето благопожелание към варненци и феновете на бокса?

- На всички здраве, благополучие и по-успешна година във всяко едно отношение. А на тези, които симпатизират на бокса, да имат доста прочувствени и шампионски моменти с клуб „ Ивайло Маринов ”.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР