Световната безработица през 2017 г. се стабилизира след увеличение през

...
Световната безработица през 2017 г. се стабилизира след увеличение през
Коментари Харесай

МОТ: 192 милиона души по света са безработни


Световната безработица през 2017 година се стабилизира след нарастване през 2016 година и доближи 5,6%, сочат данните на Международната организация на труда /МОТ/. Безработните в света през предходната година са наброявали 192,7 милиона души.

Този индикатор с 2,6 милиона надвишават нивото от миналата година, демонстрират данните от новия отчет на МОТ за трендовете в региона на заетостта.

През 2018 за пръв път от три години междинното международно ниво на безработица ще спре своя растеж и ще намалее, за момента нищожно: от 5,6% през предходната година до 5,5%. Но отчитайки, че пораства броят на младежите, излизащи на пазара на труда, тази година броят на безработните ще остане неизменен и ще бъде 192 милиона души, означават специалистите на МОТ.

През 2018 година, по оценки на МОТ, равнището на международна безработица би трябвало да намалее до 5,5%. Очаква се, че през 2019 година равнището на международната безработица ще остане непроменено. Авторите на отчета също по този начин означават, че в страните с преходна стопанска система равнището на безработица в интервала от 2014 до 2017 година е повишено доста. Причината за това е бил икономическият спад в Бразилия и Русия.

Експертите акцентират, че даже тези, които работят, не са застраховани от бедността. През 2017 година 300 милиона души, имащи работа, са живеели с по-малко от два $ дневно. В разрастващите се страни и през тази година броят на работещите небогати доближава 40% от всички трудещи се. В страните с преходна стопанска система тази наклонност бе спряна: там в беднотия живеят 8% от работещите. И въпреки че техният брой и отсега нататък ще понижава, и в тези, и в другите страни, както и преди е огромен броят на хората, които са принудени да претърпяват с 2-3 $ на ден.
 Дори и тези, които работят, не са застраховани от беднотия. Дори и тези, които работят, не са застраховани от беднотия. / БГНЕС
Особено внимание създателите на отчета отделят на последствията от застаряването на популацията и намаляването на раждаемостта в световен мащаб. Увеличаването на армията от възрастни ще повлияе на действието на пенсионната система и на обстановката с пазара на труда. В богатите страни, да вземем за пример, през 2030 година на 10 работещи ще се падат по 5 пенсионери на възраст над 65 години. През предходната година този индикатор бе 3,5%.

Процесът на застаряване на популацията ще докара също по този начин до нарастване на междинната възраст на работещите, изключително в Европа и Източна Азия, преди всичко Китай. Това ще сложи под подозрение способността на работещите да са в крайник с развиването на технологиите и измененията на пазара на труда.

Експертите считат за належащо да се даде на застаряващите чиновници опцията да получат нови привички и да се вземат ограничения за разпродажба на неравенството на пазара на труда, което може да докара до беднотия измежду огромен брой пенсионери, не съумели да съберат задоволително пари за пенсиониране.
 Отчаянието е един от най-големите проблеми, с които се сблъскват обществата. Отчаянието е един от най-големите проблеми, с които се сблъскват обществата. / БГНЕС
Още една наклонност, за която става дума в отчета, е смяната на структурата на пазара на труда. Според прогнозите на МОТ ще се усили броят на хората, работещи в областта на обслужването и ще продължи бягството на служащи, заети в земеделието. В страните с високи и междинни приходи ще намалее броят на работещите в промишлеността. В бедните страни техният дял даже и да пораства, това ще бъде нищожно, което, съгласно мнението на създателите на отчета, свидетелства за наклонността за „ преждевременна деиндустриализация “. Т.е. в бедните страни броят на работещите в промишлеността ще се редуцира на по-ранните публикации на развиване, в сравнение с в богатите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР